Kaunismaan päkäpäät hoitavat luonnon monimuotoisuutta ja tuottavat villaa ja lihaa

Kaunismaan päkäpäät hoitavat luonnon monimuotoisuutta ja tuottavat villaa ja lihaa

Kaunismaan tilalla Sorsakoskella märehtii 170  suomenlampaan monenkirjava porukka ja hyvä niin, sillä näin Tuulikilla on jo suoraan useita villan värisävyjä valmiina langoissa ja taljoissa;  lisää sävyjä värjätään sitten kasviväreillä. Samalla kun villa kasvaa lampaissa pehmeänä ja kiharaisena, laiduntavat eläimet tilan laitumilla ja hoitavat siten luonnon monimuotoisuutta. Lopputuloksena on villan ja taljojen lisäksi vähärasvaista, hienosyistä ja mureaa lampaanlihaa.
Ovi kävi niin että hajosi

Ovi kävi niin että hajosi

Joulu on antamisen aikaa. Se tuli selväksi Taste Savo -Pop Up myymälässämme, jonka toteutimme yhdessä Ravintolamestareiden kanssa Kuopion Joulutorilla. Puodin ovi kävi niin ahkeraan, että lopultahan se hajosi. Puolentoista viikon aikana miellä oli kontin lämmössä mahtavia kohtaamisia niin paikallisten asukkaiden kuin vierailijoiden kanssa. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi syvä kiitollisuus teidän kaikkien puodissa vierailleiden antamasta ajasta ja kiinnostuksesta paikallisten tuottajiemme työtä ja tuotteita kohtaan. Savon Sanomien ansiokas juttu paikallisten glögien tasting-tilaisuudesta johdatti monet glögiostoksille ja samalla löytyi monta mukavaa ruokalahjaa läheisille. Anopitkin tuntuivat olevan tänä jouluna arvossaan, niin monelle nuorelle naiselle yritimme antaa anoppilahjavinkkejä!
Maukkaita lahjoja

Maukkaita lahjoja

Joulu on ruokalahjojen sesonkiaikaa. Muistamme ystäviä, naapureita ja työntekijöitä erilaisilla herkuilla. Korona-aika lisäsi ruokalahjojen myyntiä sekä paikallisten lähituottajien arvostusta, ja saman suuntauksen soisi jatkuvan lahjamarkkinoilla. Ruokalahjoissa on se mukava puoli, että ne harvemmin jäävät nurkkiin pölynkerääjiksi.
Kuva olis kiva

Kuva olis kiva

Matkailija houkutellaan kohteeseensa ja ruokatuote ostoskoriin kuvilla. Jos nettimaailman valintasivustoilla on kaksi tasavertaista tuotetta tai palvelua, asiakas valitsee sen, jonka kuvat ovat näyttävämmät ja laadukkaammat. Kuviin kannattaa siis panostaa oli sitten kysymyksessä säilykepurkki, ruoka-annos tai elämys järvellä.
Ruoka yhdistää

Ruoka yhdistää

Pari viikkoa sitten tupsahti viesti kännykkään: otatko hoiviisi japanilaisen ruokabloggarin, joka haluaa oppia ymmärtämään suomalaista ruokakulttuuria? Ööö, pitänee kysyä edes muodon vuoksi perheeltä? Onneksi perhe on varsin avaramielinen, joten tietenkin vastaus oli kyllä. Mehän metsästämme työksemme tällaisia kontakteja ERG -hankkeessamme, joten tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä, vaikka tulikin vähän lyhyellä varoitusjalalla. Ja niin tupsahti Misato savolaiseen arkeen.
Pienemmille poluille Pohjois-Savoon

Pienemmille poluille Pohjois-Savoon

Onko Kuopion kaupunki jo läpeensä nähty? Polttoaineen hinta hirvittää ja kovin kauas ei huvittaisi lähteä matkaamaan? Kesäinen maaseutu Pohjois-Savossa pienine paikkakuntineen tarjoaa paljon mielenkiintoisia paikkoja ja hauskoja kohtaamisia – melkein tuntuu kuin ulkomailla olisi. Kokosimme tähän blogiin muutamia ideoita ja kohteita Pohjois-Savosta.
Kuljeskellaan Kuopiossa

Kuljeskellaan Kuopiossa

Kuopio on sopivankokoinen kaupunki helppoon matkailuun. Ympäröivät järvet ja kaupungin monet kukkulat – tietenkin Puijo korkeimpana – tarjoavat maisemakarkkia silmille ja alueen lukuisat ravintolat herkkuja lomailijan vatsalle. Tekemistä ja maistelemista riittää useammallekin lomapäivälle. Tässä muutamia vinkkejä onnistuneeseen lomailuun.
ERG-hankkeissa toteutetut lopputyöt nostivat esiin yhteistyöverkostojen merkityksen

ERG-hankkeissa toteutetut lopputyöt nostivat esiin yhteistyöverkostojen merkityksen

ERG-hankkeissa toteutettiin Savonia AMK:n ohjauksessa kolme lopputyötä, joiden avulla pyrittiin saamaan kvantitatiivista ja kvalitatiivista tutkimustietoa sekä ulkopuolisen tekemää puolueetonta arviointia ja kehittämisideoita tulevaisuuden ruokamatkailun kehitystyötä varten Pohjois-Savon alueella.
Tutkimuksissa pyrittiin selvittämään ERG-tunnustuksen vaikutuksia itse alueeseen sekä yhteistyökumppaneihin kuten ravintoloihin, elintarvikeyrityksiin ja yhdistyksiin. Lisäksi pyrittiin löytämään tulevaisuutta ajatellen ne toimenpiteet, jotka hyödyttäisivät alueen yrityksiä ja ruokamatkailun kehittämistä tulevaisuudessa.  Kaikista lopputöistä nousi vahvasti esiin yhteistyöverkostojen kehittyminen ja laajentuminen ERG- alueella sekä yhteisöllisyyden nousu. Hankkeiden tarjoama näkyvyys lisäsi alueiden tunnettuutta ruokamatkailukohteena sekä lisäsi niin paikallisten ihmisten kuin yritysten tietoisuutta paikallisesta ruoasta, ruokakulttuurista ja lähiraaka-aineista sekä niitä tuottavista ihmisistä.
GreenEscape Oy tuo uniikit ekomatkat ympäri maailman kätesi ulottuville

GreenEscape Oy tuo uniikit ekomatkat ympäri maailman kätesi ulottuville

GreenEscape Oy on intohimoinen kestävän ekomatkailun, seikkailuhengen ja hyvän palvelun matkatoimisto. Tämä matkanjärjestäjäyritys syntyi halusta luoda markkinat kestävälle ja ekologiselle matkailulle ja tarjota matkailijoille jotain, mitä muut eivät tarjoa; kestävän periaatteen elämyksiä omatoimimatkailijoille tai opastettuna siten, että matkaaja pääsee sisälle kohdemaan kulttuuriin samalla tukien palveluita tarjoavia paikallisia yrittäjiä.
Kahvila Kaneli on tunnelmallinen turvapaikka Kuopion keskustassa

Kahvila Kaneli on tunnelmallinen turvapaikka Kuopion keskustassa

Kahvila Kanelin rauhallinen tunnelma ja kiinnostava sisustus imaisevat minut mukaansa joka käyntikerta. Vanhojen poljettavien ompelukoneiden ystävälle kahvi maistuu erityisen hyvältä, kun kahvipöytänäkin on sellainen – kahvilassa harrastetaan käytännönläheistä kalusteiden päivittämistä historiasta tähän päivään!
Ravintola Urban tarjoaa Kuopion maukkaimmat sokkotreffit

Ravintola Urban tarjoaa Kuopion maukkaimmat sokkotreffit

Työpaikkani lähilounaspaikka on Ravintola Urban – aikamoista arjen luksusta mielestäni! Lounaalle on helppo pujahtaa, aina löytyy jakkara alle ja henkilökunta sijoittaa rohkeasti yksittäisiä ruokailijoita vieraisiinkin pöytiin – ja tämä tuottaa usein riemukkaita kohtaamisia ja keskusteluja tuntemattomien kesken!
VS Ravintolat on jokaiseen makuun, jokaiseen nälkään

VS Ravintolat on jokaiseen makuun, jokaiseen nälkään

Ruokahifistely ei automaattisesti tarkoita fine diningia, vaan se voi olla hyvinkin yksinkertaista, mutta tehty äärettömän hyvin”, avaa VS Ravintoloiden Aki Hiltunen ruokafilosofiaansa, joka perustuu pohjoissavolaisten raaka-aineiden esilletuomiseen ja Aki onkin yksi European Region of Gastronomy 2020-21 ruokalähettiläistä.  Aki korostaa tuoreiden ja oikeaan aikaan kasvatettujen raaka-aineiden käyttämistä salaisuutenaan makuhermoja hiveleviin ruokanautintoihin.
Savon Voutikunta vaalii ruokakulttuuriamme

Savon Voutikunta vaalii ruokakulttuuriamme

Chaîne des Rôtisseurs Savo ry:n eli tuttavallisemmin Savon voutikunnan jäseniä yhdistää rakkaus ruokaan. Yhdistys kokoaa niin ruuan harrastajat kuin ammattilaiset kohtaamaan aitoja makuja yhdessä. Voutikuntaan kuuluu vajaa 100 jäsentä, joista noin puolet ovat ruoanharrastajia ja puolet ammattilaisjäseniä.
Panorama Bar tarjoaa kaupanpäällisiksi henkeäsalpaavan kauniin maiseman

Panorama Bar tarjoaa kaupanpäällisiksi henkeäsalpaavan kauniin maiseman

Vuoret ja kukkulat on tehty ihmisten mielissä valloitettavaksi – niin myös Tahkovuori. Kunnosta ja vuodenajasta sitten riippuu, saapuuko Tahkon laelle hissillä, kävellen, pyöräillen vai jollakin moottoroidulla vehkeellä. Perille päästyä Syvärin järvimaisema palkitsee matkanteon jo takuuvarmasti, ja Panorama Barissa voi lisäpalkita sitten itsensä vaikkapa herkkulounaalla.
Hunajamme ihastuttavat –ne eivät ole pelkkää hunajaa

Hunajamme ihastuttavat –ne eivät ole pelkkää hunajaa

Suomen puhtaasta luonnosta peräisin olevat uniikit laji- sekä monikukkahunajat ovat arvostettuja ja haluttuja vientituotteita. Suomalaisen hunajan aitous sekä hunajien eksoottiset makuelämykset valloittavat hunajan ystäviä eri maissa. Uniikit hunajat vievät maku- ja elämysmatkalle pohjolan yöttömän yön hellään syleilyyn.
Majatalo Osula on Tuovilanlahden tukikohta

Majatalo Osula on Tuovilanlahden tukikohta

Maailmalla matkatessa olen usein vienyt perheeni pieniin Bed&Breakfast paikkoihin syrjemmäs turistirysistä. Välillä on vähän jännitetty minne päädytäänkään, mutta poikkeuksetta kokemukset ovat olleet muistorikkaita. Nyt ei tarvitse edes lähteä maailman ääriin, sillä  Majatalo Osula Tuovilanlahdessa on juuri tällainen paikka! Onneksi moni muukin on löytänyt paikan ja kesäsesonki onkin ollut varsin vilkas.
Lähiruokaa joka päivä

Lähiruokaa joka päivä

Syyskuisena tulevana lauantaina on hieno mahdollisuus lähteä tutustumaan oman maakunnan viljelijöihin lähiruokapäivän merkeissä. Pohjois-Savossa pääsee tutustumaan ja ostoksille 17 maatilalle. Valinnanvaraa löytyy naudanlihasta lammasmakkaraan ja omenamehusta hunajaan. Moni viljelijä on koonnut omalle tilalleen myytävää myös muilta lähiympäristön viljelijöiltä. Nyt on mahdollista löytää omaan ruokapöytään maisteltavaksi sellaisia tuotteita, mitä ei saa ainakaan vielä kauppojen hyllystä, herkullisina esimerkkeinä vaikkapa erilaiset lammasmakkarat ja palvattu lampaanliha.
Kummisetä, salonkikelpoinen seuralainen Kuopiosta

Kummisetä, salonkikelpoinen seuralainen Kuopiosta

Ravintola Kummisedällä on kaikki ässät hihassa Kuopion ravintolamaailmassa menestymiseen: sijainti kävelymatkan päässä mualiman navalta historiallisissa rakennuksissa, jotka antavat puitteet elämyksiin ja huikeisiin tarinoihin sekä keittiön kunnianhimoinen ote kulinaarisiin tarjoomuksiin. Kesäaikaan sisäpihan suojaisa terassi aiheuttaa löytäjälle riemun tunteen - mikä seesteinen keidas keskellä kaupunkia!
Hyvinvointijuoman kehittäminen tuo lisäarvoa perusmaidolle

Hyvinvointijuoman kehittäminen tuo lisäarvoa perusmaidolle

Sametti ® Hyvinvointijuoman tarina alkoi seitsemisen vuotta sitten. Kun karjalehtiä selatessani  ”äkkäsin” A2-maidon ja sen ainutlaatuisuuden, tiesin heti, että tässä on se, mihin haluan panostaa. Samalla alkoi ajatustyö siitä, millainen tuote minun tulisi kehittää. Kiteytin itselleni tavoitteeni. Halusin kehittää terveydestään huolehtiville ihmisille hyvinvointia aidosti tukevan juoman. Sellaisen, joka on aidosti kotimainen, homogenoimaton, gluteeniton, helppokäyttöinen ja johon ei ole lisätty sokeria eikä sen A2- täysmaitoa ole pilkottu teollisesti.
Hetki hyvälle ruualle

Hetki hyvälle ruualle

Päivän paras hetki liittyy usein ruokaan. Aamupäivä on puurrettu sorvin ääressä aamukahvin voimalla ja kurniva vatsa komentaa etsimään ruokaa. On ylellisyyttä astella siistiin ravintolaan, katkaista työputki hetkeksi ja nauttia valmiiksi tehtyä herkullista ruokaa - Rautalammilla Ravintola Hetki antaa tähän loistavan mahdollisuuden.
Mortonin konttiravintolaperhe tarjoaa laaturuokaa jo kuudella paikkakunnalla

Mortonin konttiravintolaperhe tarjoaa laaturuokaa jo kuudella paikkakunnalla

Ravintoa Mortonilla on takanaan yli 10 vuotta vauhdikasta menoa ja menestystä. Ensimmäiset viisi vuotta pyöritettiin Rautalammilla emäpitäjän olohuonetta ja legendaarista keikkaravintolaa, mutta vuonna 2015 päätettiin keskittyä konttiravintolatoimintaan. Tätä nykyä Mortonin kontit palvelevat Kuopiossa, Rautalammilla, Pieksämäellä, Varkaudessa, Joensuussa ja Helsingissä. Ravintolan historiassa on kuitenkin sen verran reilusti keikka- ja festaritaustaa, että kannattaa pysyä kuulolla tämän porukan tekemisistä silläkin rintamalla…
Kotona syntynyt ja kasvanut Pesolan Pihviliha suoraan Isännän käestä

Kotona syntynyt ja kasvanut Pesolan Pihviliha suoraan Isännän käestä

Kun laaturavintoloissa kyselee naudanlihan alkuperää, saa yllättävän usein vastauksen Pesolan Pihviliha. Nimi sanotaan aina ylpeänä ja se tuntuu viestivän laatua ja vastuullisuutta. Nimen takana on elämäntyötään tekevä Antti Niskanen perheineen, jonka emolehmätila sijaitsee Iisalmen Runnilla.
Jenni Linnoven keramiikka tuo iloa sisustukseen

Jenni Linnoven keramiikka tuo iloa sisustukseen

Moni kävijä on varmasti kateellinen keramiikkataiteilija Jenni Linnoven työpaikan nähdessään.  Myymälä ja työtila on kauniisti kunnostettu 1700-luvulta peräisin olevan Jennin sukutilan Lassilan entiseen navettaan. Paikan miljöö on rauhaisaa maalaiselämää henkivä kulttuurihistoriallinen nähtävyys: pihan liki satavuotias tammi, vanhat rakennukset ja maatilan pihapiiri perinnekasveineen toivottavat kävijän tervetulleeksi.
Makugassista nousee monen alan osaajia

Makugassista nousee monen alan osaajia

Hankkeet alkavat ja hankkeet päättyvät – tämän tietävät monet Makugassin jäsenet. Minne kaikki se kerätty tieto ja taito siirtyy hankkeen päätyttyä? Makugassin kahdeksan perustajajäsentä kantoivat tästä huolta ja päätyivät puolitoista vuotta sitten yhdessä perustamaan Makugassin – matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat Ry:n -  eri toimialat kokoavan yhteisen alustan, joka voisi tarjota ratkaisun hanketoimien pysyvyyteen ja lisätä yhteisöllisyyttä näillä toimialoilla Itä-Suomessa.
Alahovin viinitila on suomalaisen viinituotannon konkari

Alahovin viinitila on suomalaisen viinituotannon konkari

Alahovin viinitila on monesta syystä kesäretken arvoinen; eikä vähiten velmun Risto-isännän takia. Jos vain aikaa riittää tarinoinnille, niin häneltä saa tämän kulmakunnan mehevimmät tarinat Kuopion menneisyydestä ja vähän nykyisyydestäkin. Tarinoiden ja maisemien katselun lomassa voi maistella tuotteita sekä nauttia Taina-emännän keittiön herkuista. Tilan sijainti Kallaveden sylissä, Vaajasalon saaressa, antaa mahdollisuuden nauttia mitä kauneimmista kesämaisemista.
Mansikan makua ja ripaus rakkautta Suonenjoelta

Mansikan makua ja ripaus rakkautta Suonenjoelta

Ajattele mielessäsi kaunista kesäpäivää. On lämmin, aurinko paistaa, linnut laulavat, taivas on sininen ja siellä leijailee ehkä muutama pilvenhattara. Mitä muuta näet, mitä haistat, mitä maistat? Näetkö ehkä mansikkapellon sielusi silmin? Mansikka jos mikä, kuuluu olennaisena osana kesän makuihin. Voiko herkullisempaa ollakaan, kuin tuore herkullisen punainen mansikka suoraan pellolta?
Kuopio toivottaa tervetulleiksi myös koiravieraat

Kuopio toivottaa tervetulleiksi myös koiravieraat

Kesäloma alkaa ja jossain pitäisi päästä käymään, mutta minnekäs koira laitetaan? Kuulostaako tutulta tuumailulta? Kotimaan matkailu on helppoa toteuttaa koiran kanssa, joten koira autoon tai junan kyytiin ja suunnaksi kaunis Pohjois-Savo.
Kuopion alue ja Pohjois-Savo on valittu Euroopan maukkaimmaksi maakunnaksi vuosiksi 2020-21. European Region of Gastronomy 2020-21 juhlavuoden yhteistyökumppaneista monet toivottavat myös koirat tervetulleiksi, ja se on ilouutinen koirien kanssa matkaaville!  
Kahvila Kantti on tiedon ja tarinoiden korttelin sydän

Kahvila Kantti on tiedon ja tarinoiden korttelin sydän

Jos Kahvila Kantin tuotevalikoimataulussa lukee avajaispäivänä corvapuusti tai cuohuviini, se ei ole mitään ranskalaishenkistä hienostelua, vaan akuutti k-kirjainpula. Piipahtaessani avajaistohinoita seuraamassa tämä k-pula vaikutti olevan ainut akuutti ongelma ja siihenkin haettiin käytännönläheistä ratkaisua. Kahvilan avaamista valmistelevan henkilökunnan fiilikset olivat innostuneet ja energiset. Pitkä suunnittelutyö oli tulossa päätökseen – nyt odottelu loppuu ja päästään tekemään! Kevään mittaan huolella suunnitellut palaset loksahtelevat kauniisti kohdilleen – astiasto, ruokalista, henkilökunta ja ne tuoreet korvapuustit…
Riuttala – kesäinen retkikohde menneisyyteemme

Riuttala – kesäinen retkikohde menneisyyteemme

Suomenmestaruus jossakin lajissa on monen meistä salainen haave – sillä olisi kyllä kiva vähän kehuskella illanistujaisissa.  Riuttalan Rukiinleikkuun SM-kisat elokuussa voisivat antaa meille huonokuntoisemmillekin vielä mahdollisuuden. Erityisen armeliaalta vaikuttaa, että ikäsarjoja on sekä miehille että naisille kaksi: alle ja yli 60 -vuotiaat. Kilpailu on maksuton ja osallistujille tarjotaan ruokaa, savusaunaa ja ensiapua. Nyt vain pitäisi päättää mennäkö sirpillä yksilösarjaan vai kasatako viikatesarjaan joukkue?
Olvi – Iisalmen lahja savolaisille ja muillekin janoisille

Olvi – Iisalmen lahja savolaisille ja muillekin janoisille

Olvi on tuottanut meille savolaisille todellista lähijuomaa jo yli 140 vuoden ajan. Olvin historia Iisalmessa alkaa jo vuodesta 1878, jolloin kokoonnuttiin pohtimaan panimon perustamista. Panimomestari William Gideon Åberg ja hänen vaimonsa Onni sen sitten perustivat ja yritys on juurtunut olennaiseksi osaksi niin Iisalmea kuin savolaisuutta.
Ketoisen viljaton Leipänen hurmaa jo ensipuraisulla

Ketoisen viljaton Leipänen hurmaa jo ensipuraisulla

Parhaat innovaatiot lähtevät kytemään usein omista arjen havainnoista ja tarpeesta. Ketoisen Leipänen lähti kehittymään koronasulun aikana Niina Lahnavik-Hoffrenin ja Anni Hoffrenin kotikeittiöissä, kun vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kaivattiin maistuvaa leipää, ja kerrankin oli aikaa reseptiikan kehittelyyn.
Ravintola Kings Crownin pyörittäjinä nämä naiset eivät ole mitään keltanokkia keittiössä ja kun tiimiin liittyi leipomoasiantuntija Nanna Mononen, tuotekehittelyn lopputuloksena syntynyt Leipänen olikin valmis tuote myytäväksi maailmalle. No, ehkä pientä oheispuuhaa, kuten yrityksen perustamista, tuotantotilojen ja pakkausmateriaalin metsästämistä sekä markkinointia vielä tarvittiin….
Kuopion Kauppahalli – kaunotar sarjassaan

Kuopion Kauppahalli – kaunotar sarjassaan

Ennen kuin rynnistätte Kauppahalliin sisään, vilkaiskaapa hetki itse rakennusta; halli nimittäin valittiin vuonna 2020 Suomen kauneimmaksi kauppahalliksi.
 ”Warsinkin hallin kauniita päätyjä pysähtywät ihmiset katselemaan. Joshan koristukset owat tulleet wähän maksamaankin, niin yleisön tyytywäisyys niihin palkitsee sen. Entäs sitten se mukawuus ja siisteys, joka hallissa wallitsee! Ostawaan yleisöön tekee se kerrassaan iloisen waikutuksen ja iloissaan tuntuiwat siitä olewan myöjätkin. Eiwät nyt tarwitse wärjöttää sateissa ja pakkasissa, waan kuiwin ja lämpösin käsin saa jokainen kaupat tehdä.”, näin todettiin jo vuonna 1902 Kauppahallin avajaisista kertovassa lehtijutussa Uutis-Savossa.
Asiakkaasi vaativat vastuullisuutta ja hyvä niin!

Asiakkaasi vaativat vastuullisuutta ja hyvä niin!

Vastuullisuus on sopivan epämääräinen käsite, että se varmaankin on jo päätynyt palavereiden bullshit-bingojen ruudukkoon. No, voihan sillä vähän vitsailla, mutta oikeasti puhutaan asioista, jotka jokaisen yrittäjän pitäisi ottaa tosissaan – yhä useammat asiakkaat nimittäin ottavat.
Tervetuloa värikylpyyn!

Tervetuloa värikylpyyn!

Kuopion kauppahallista löytyy lumoava putiikki, jonne kävijät ovat tervetulleita Minna Suurosen tarjoamaan värikylpyyn – tämä voisikin olla tuiki tarpeellista yhdelle jos toiselle koronaan väsyneelle. Ihastelun ja ihmettelyn jälkeen putiikista lähtee todennäköisesti tuotteita matkaan jatkamaan väriterapiaa kävijän elämässä, ja nämä vaateostokset voi tehdä hyvällä omatunnolla. Minnan suunnittelemat tuotteet valmistetaan luonnonmateriaaleista vastuullisesti Kuopion Kurkimäessä. Tuotteet ovat jokapäiväisessä arjessa mukana kulkevia taideteoksia, joissa jokaisessa on Minnan luoma tarina.
Lähipuoti Unnukka palvelee Leppävirralla

Lähipuoti Unnukka palvelee Leppävirralla

Viitostien varrella Leppävirran kohdalla on syytä hiljentää ja pysähtyä Matkailukeskus Unnukkaan. Matkailukeskus kätkee sisäänsä viime marraskuussa avatun lähipuodin, josta voi ostaa kotiin tai viemisiksi monipuolisesti lähituottajien tuotteita. Valikoimista löytyy käsitöiden ohella lähituottajien elintarvikkeita kuten kananmunia, lihaa, kalavalmisteita, jauhoja, ryynejä, mysliä, hunajaa, teetä, yrttejä sekä marmeladeja. ”Lähipuodin yhteydessä on myös lounasravintola, josta voi ostaa oman leipomomme leipää ja leivonnaisia”, kertoo yrittäjä Päivi Mikkonen.
Savolaisten keittiömestarien kerhossa

Savolaisten keittiömestarien kerhossa

Jokainen ammattikunta tarvitsee oman kokoontumisfooruminsa, jossa tavata ja vaihtaa ajatuksia kollegoiden kanssa sekä tehdä ammattikuntaa tunnetuksi suuren yleisön parissa. Savon keittiömestarit ry on vuonna 1976 perustettu humanitäärinen järjestö, jonka pääasiallisena tavoitteena on edistää jäsenistönsä ammattitaitoa ja yhteistyötä eri yhteistyökumppaniensa kanssa.
Korona ja keliakia antoivat sysäyksen perustaa oma yritys – näin syntyi Kauraparta

Korona ja keliakia antoivat sysäyksen perustaa oma yritys – näin syntyi Kauraparta

Korona-aika on ollut haastava monelle yritykselle ja moni on menettänyt työpaikkansa; usko tulevaan on ollut koetuksella. Simo Pasanen päätti toimia toisin ja lähti rohkeasti yrittäjäksi korona-aikana. Hän oli nimittäin kehittänyt omassa keittiössään vankalla kokin ammattitaidolla gluteenittoman kaurapohjaisen jauhon, jotta saisi maukkaampaa ja parempaa leipää itselleen keliakian puhjettua. Tätä tuotetta sopisi myydä muillekin- ajatus johti yrittäjyyteen.
Cafe Väinö - Kuopion paras kesäkeidas

Cafe Väinö - Kuopion paras kesäkeidas

Päivä pitenee ja aurinko paistaa joka päivä hieman lämpimämmin, kun edetään kohti kevättä ja kesää. Kuopiossa Väinölänniemen rannalla sijaitsevassa Cafe Väinössä kesän suunnittelu käy kuitenkin jo kiivaana.  ”Asiakkaiden toiveesta terassia laajennetaan tulevalle kesälle ja Cafe Väinöön avautuu 150 paikkainen anniskeluoikeudet omaava terassi. Lisäksi vuokratuotevalikoimamme laajenee entisestään”, hehkuttaa paikan omistaja Allu Koskinen.
”Ihan mieletön makujen seikkailu!”  -  Harald tarjosi elämyksen tänäänkin

”Ihan mieletön makujen seikkailu!” - Harald tarjosi elämyksen tänäänkin

”Asiakkailta saamamme palaute on kaikkein tärkeintä ja palkitsevinta; haluamme tarjota heille unohtumattoman makuelämyksen viikinkien tyyliin”: kertoo ”Einar Punaparta” -  Viikinkiravintola Haraldin ravintolapäällikkö Tuomas Tiainen. ”Ihan mieletön makujen seikkailu” -lausahdus oli yksi parhaimmista asiakaspalautteistamme.
Rehdisti savolainen – Iso-Kallan Panimo

Rehdisti savolainen – Iso-Kallan Panimo

” Kesä 2020 oli jo loistava pandemiasta huolimatta, joten odotamme innolla, mitä tuleva pitää. Tapahtumia tulee olemaan enemmän ja tahdomme tehdä katuruokaa tekevien kanssa lisää yhteistyötä. Bellanrantaa kehitetään jatkuvasti puistomaiseen suuntaan, tänne ollaan rakentamassa hotelliakin Saanan kylkeen, joten alue tulee vilkastumaan entisestään. Laitetaan Bellanranta raikamaan!”
Bierstube: rehdin pubiruoan puolesta ja rakkaudesta olueen

Bierstube: rehdin pubiruoan puolesta ja rakkaudesta olueen

Olutravintola Bierstube täyttää 50 vuotta tänä vuonna! Onnea jo etukenossa tälle aikuisiän saavuttavalle olutravintolalle, joka on ollut samoissa tiloissa sen perustamisesta eli vuodesta 1971 asti! Ravintolan sisätila ei ole koolla pilattu, mutta tunnelma sisällä on taattu: intiimi, mutta sopivan boheemi ja kotoisa asiakkaiden nauttia mallasjuomia ja herkullista pubiruokaa.
NO TERVE VUAN TERVE!

NO TERVE VUAN TERVE!

Tämä lause voisi tulla tervehdykseksi Olavi Rytkösen (Tmi Vuplake) suusta tavattaessa. Onhan Olavi ”Blues-Ola” Rytkönen tunnettu lukuisista savon murteelle kääntämistään sarjakuvista ja muista savonnetuista teksteistä kuten myös savolaisen jouhevista juonnoistaan ja kuulutuksistaan. Olavi on kuitenkin paljon muutakin kuin viäräleukaista savolaisuutta. Viestinnän ammattilainen operoi sanan, kuvan, videon ja vuorovaikutustaitojen avulla monella areenalla.
Tutustutaan Komeroon

Tutustutaan Komeroon

Joululoma meni, kinkku loppui - ollaan taas tässä arjen oravanpyörässä. Olen niitä kotikokkeja, jotka ratkaisevat arjen ruokailut keittämällä sunnuntaina ison kattilallisen keittoa, jota syödään alkuviikko; loppuviikko nautitaan sitten ehkä makaronilaatikkoa. Vähän tylsäähän se on ja ruokailu muuttuu helposti pelkäksi polttoaineen tankkaamiseksi. Helppo ratkaisu tähän ongelmaan löytyisi kuulemma Komerosta?! Kaikenlaiset ruokakassi-viritelmät ovat olleet minulle vieraita - että kaikki raaka-aineet valmiiksi mitattuna ja paloiteltuna, mausteet mietittynä valmiiksi? Nyt on mentävä kohti tuntematonta….
Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Joulu on selkeästi vuotemme tärkein ruokajuhla. Siihen latautuu paljon odotuksia ja perinteitä, joiden alle väsynyt joulunlaittaja helposti uupuu. Nuorissa perheissä sovitellaan pikkuhiljaa kahden suvun ruokaperinteitä samaan juhlapöytään – yksi tuo imelletyn perunalaatikon, toinen herneet. Pyhiä perinteitä ei kannata ottaa liian vakavasti; kun niitä penkaisee ajassa taaksepäin, voi tullakin yllätyksiä. Käy ilmi, että sillihöystö olikin kokeilu Kotilieden joululehdestä – heidän näkemyksensä uudistaa joulupöytää, ei kymmenen sukupolven jatkumo.
Hyvän olon hoitoja ja hyvinvointia - BeneOne & Bene Statera! tarjoavat tasapainoa, sisäistä rauhaa ja rentoutumista

Hyvän olon hoitoja ja hyvinvointia - BeneOne & Bene Statera! tarjoavat tasapainoa, sisäistä rauhaa ja rentoutumista

Oi, ihana yrttituoksu. Oletko käynyt Tarjalla? Näytät niin rennoltakin. Ihan kuin seisoisit jotenkin suorempana?”

Tällaisia kommentteja saa helposti Bene Statera! jäsenkorjauskäsittelyn jälkeen. Bene Statera on latinaa ja tarkoittaa Hyvän Olon Tasapainoa. Kuopiossa Bene Statera! ® merkitsee yrittäjä Tarja Tirkkosen kehittämää hierontaa ja kehon mobilisointia yhdistävää kokonaisvaltaista hoitotyyliä. Tarjan ja hänen kouluttamiensa ammattilaisten hoidoissa ovat korjaantuneet monien stressi-, lihas- tai nivelkivut ja virheasennot niin ihmisillä kuin koirillakin ympäri Suomen ja aina ulkomaita myöten.

RAUHALAHDEN JÄTKÄNKÄMPPÄ; PALA TUKKILAISHISTORIAA, PERINTEIKKÄITÄ MAKUJA JA SAVUSAUNAN LEMPEITÄ LÖYLYJÄ

RAUHALAHDEN JÄTKÄNKÄMPPÄ; PALA TUKKILAISHISTORIAA, PERINTEIKKÄITÄ MAKUJA JA SAVUSAUNAN LEMPEITÄ LÖYLYJÄ

Kylpylähotelli Rauhalahden Jätkänkämpälle lähtee kaunis hiekkatie aivan hotellin kulmalta. Tuo tienpätkä kulkee luonnonsuojelualueen läpi, joka kauniine järvimaisemineen ja metsän tuoksuineen valmistaa kävijää laskeutumaan omaan perinteikkääseen tukkilaismaailmaansa, joka Rauhalahden niemenkärjessä odottaa. Kauniissa pihapiirissä Kallaveden rannalla seisoo upea tukkilaiskämppä, jossa on ruokailumahdollisuus 130 henkilölle sekä savusauna, johon mahtuu kerralla jopa 60 saunojaa.
Muuruvesi - Elämää edelleen ja aina vain virtaava kylä

Muuruvesi - Elämää edelleen ja aina vain virtaava kylä

Näin se on”, toteaa Muuruveden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Maritta Norberg :”Meillä on aktiivinen kyläyhdistys ja asukkaidemme palveluiden ylläpidosta ja hyvinvoinnista välittävä, erittäin aktiivinen toimijaverkosto Muuruvedellä. Täällä on hyvä olla!”
Lähiruokaa ja rakkautta kotiseutuun, mutta myös villisti kehityksen matkassa;   Iltalypsy Oy ja Willimaku -tuotteet valloittavat kotimaassa ja kansainvälisesti

Lähiruokaa ja rakkautta kotiseutuun, mutta myös villisti kehityksen matkassa; Iltalypsy Oy ja Willimaku -tuotteet valloittavat kotimaassa ja kansainvälisesti

Kahvila-ravintola Iltalypsy Oy:n yrittäjistä on moneksi! Perheyrityksen toiminnan keskiössä ovat vanhat perinteiset reseptit, perinneruoat, paikallisuus ja lähiruoka, mutta toisaalta myös vahva sitoutuminen ja kiinnostus jatkuvaan kehitykseen ja innovaatioon. Siitä osoituksena ovat muun muassa Willimaku -villiyrttituotteet, joissa maistuu Suomen luonnosta esimerkiksi kuusenkerkkä, mesiangervo ja voikukka – mikäs sen sopivampaa lähiruokaa suosivalle yritykselle kuin lähialueiden villiyrteistä valmistetut ruoka- ja juomatuotteet.
Hirvipeijjaisissa

Hirvipeijjaisissa

Korona sotki pahemman kerran syksyn juhlakauden. Viis linnanjuhlista ja pikkujouluista, mutta kun hirvipeijjaisiin ei pääse! Jos joku ulkomaalainen ystäväni uskaltautuisi luokseni marraskuussa, haluaisin viedä hänet ehdottomasti hirvipeijjaisiin, jos sellaiset vain osuisivat kohdalle. Peijjaisissa tavoitetaan matkailijan kaipaama aitous ja alkuperäisyys ja kuinka luontevasti lähiruoka ja oma ruokakulttuurimme saavat tuossa hetkessä loistaa! Tällä kirjoituksella haluan kiittää ja kunnioittaa kaikkia hirviseuroja -porukoita tästä lämminhenkisestä ja vieraanvaraisesta  perinteestä – te ymmärrätte lähiruuan päälle!
Nostakaamme malja lähdevedellä

Nostakaamme malja lähdevedellä

Vesi on meille suomalaisille itsestäänselvyys – sen kuin aukaiset hanan ja otat lasillisen janoosi. Kaikki eivät sen makua ja vivahteita sen kummemmin mieti – kunhan on kylmää! Itse olen jo vuosikymmeniä valinnut juomavedekseni lähdeveden aina kun se on ollut mahdollista ja siksi odotinkin kovasti ANTI-festivaalin Encountering Taste -teosta, jossa pureuduttiin lähdevesien maailmaan. Luvassa oli käynti Poukaman luonnonvesilähteellä, jota olin yrittänyt käydä etsimässä aiemmin, siinä kuitenkaan onnistumatta.
Hyviä hetkiä Haapaniemessä

Hyviä hetkiä Haapaniemessä

” Haapaniemi on meille Lappalaisille yhtä kuin koti, perhe, sekä yritys ja elanto. Perheyritykseen kasvaneena nämä asiat eivät ole olleet minullekaan ristiriidassa keskenään, päinvastoin. Etenkin nykypäivänä toisen arki maaseudulla voi olla toisen elämys, ilman sen suurempia loppuun asti hiottuja aktiviteetteja, vaikka toki niilläkin on paikkansa ollut vuosien saatossa. Haluamme jakaa vieraidemme kanssa aitoa elämäntapaa- ja elämäniloa, mitä itse saamme kauniissa Haapaniemessämme kokea.”
Yhteisöllinen ruokahetki siirtolapuutarhan siimeksessä

Yhteisöllinen ruokahetki siirtolapuutarhan siimeksessä

Kauniit kiitokset tilaisuuden järjestämisestä saivat lähes kyyneleet silmiin, sillä eräskin vanhempi rouva kertoi olevansa onnellinen siitä, että ehti näkemään ja kokemaan tällaisen yhteisöllisen hetken, jota oli ehtinyt kaivata jo pidemmän aikaa: ”Jo vuosien ajan olen toivonut, että jotain tällaista järjestettäisiin Virranniemessä, ja nyt se sitten tuli todeksi!” 
Kaikkia houkutuksia ei tarvitse vastustaa

Kaikkia houkutuksia ei tarvitse vastustaa

Kun avaan oven, tuoreen kahvin ja vastapaistetun leivonnaisen herkullinen tuoksu leijailee vastaan. Ihmiset pöydissä rupattelevat iloisesti, pieni poika kauhoo kupista jäätelöä leveä hymy korvissa asti. Vitriini on täynnä toinen toistaan herkullisempia suolaisia ja makeita houkutuksia. En voi vastustaa kiusausta, kahvi ja syntisen hyvännäköinen pala kakkua, kiitos!

Menesty – Sytytä yhteinen osaaminen

Menesty – Sytytä yhteinen osaaminen

Aamu-usva järven yllä, hiljainen rantakaislikon ja metsikön humina, kodan eteen sytytetty tuli, retkiaamupala ja ERG -hankekumppani, PBG Korhonen -yrittäjä Jari Korhonen tervehtivät blogi-kirjoittajaa syyskuisena aamuna Muuruveden maatalousoppilaitoksen rannassa.
”Oman pihan omenoista tein mehun aamulla, piirakat ovat Liepuskalta, tomaatti ja kurkku ovat myös lähituottajilta.” Aamupala osoittaa todeksi sen, mistä Jari mielellään puhuu ja toimissaan todeksi tekee – lähiruokaa käytetään PBG Korhosen ruokaelämyksissä usein - aina, kun se vain mahdollista on. 
Orlovim, Solnyshko, Slava Popediteljam, Särsö, Lada, Tshizhovskaja – että mitä häh?

Orlovim, Solnyshko, Slava Popediteljam, Särsö, Lada, Tshizhovskaja – että mitä häh?

Jos bisnesideana on tuottaa EU:n pohjoisimpia kauppakelpoisia luomuhedelmiä, niin on varmaa, että ollaan sadon onnistumisen (ja viljelijän hermojen?) suhteen äärirajoilla. Talvituhoja on tullut, lajikkeita on pitänyt vaihtaa ja tuholaisten kanssa on opeteltu yhteiseloa. Tilan isäntä Panu Hiekkala toteaakin, että on opeteltu ja harjoiteltu, mutta hermot eivät ole menneet!

Hunajaa, polttopuita, lihaa ja MAISEMA

Hunajaa, polttopuita, lihaa ja MAISEMA

Vehmersalmelta kulkeva tie kohti Tuusniemeä on maisemabongailijoiden suosiossa. Tie kiertelee ja kaartelee kauniissa pelto- ja järvimaisemassa. Yksi kauneimpia kohtia on Virtalan tilan kohdalla, jossa avautuu kauniisti hoidettu pihapiiri, eläinten laiduntamat pellot ja molemmin puolin tietä kimmeltävä järvimaisema; siinä on Mervi Metroksen työpaikka, kuten on ollut jo monella sukupolvella häntä ennen.
Eräluonto kutsuu Jyrkälle

Eräluonto kutsuu Jyrkälle

Ruukin Tuvalle päätyminen vaatii hieman suunnittelua, sillä se ei ole 5-tien vieressä sijaitseva nopea kahvipaussipaikka matkalla pohjoiseen. Rautaruukin ainutlaatuinen historia, kohiseva Jyrkänkoski ja alueen kaunis erämaaluonto ovat ne syyt, miksi suunnittelua paikalle päätymiseksi kannattaa ehdottomasti harrastaa.
Oma maa mansikka, muu maa mustikka - vaikeat ruokavalinnat

Oma maa mansikka, muu maa mustikka - vaikeat ruokavalinnat

Suomalaisen ruoan päivänä on hyvä miettiä omia valintojaan, sillä kuluttaja on kuningas. Jokainen meistä on vallan kahvassa -ainakin mitä tulee käyttämämme ruuan ostopäätöksiin. Moni meistä paasaakin kruunu päässä kotimaisen ruuan puolesta, mutta jääkaapin sisältö voi kertoa jotain ihan muuta – no, kuninkaatkin harhautuvat aatteestaan, se on inhimillistä ja ymmärrettävää.
Ketterät Eväsmiehet

Ketterät Eväsmiehet

Olitteko kuulleet Eväsmiehistä? En minäkään ja se oli harmi. Tutustuttuani tähän yritykseen kuvailisin heitä ruokamaailman luottopakeiksi: rauhallisia, pitkän linjan ammattilaisia, jotka mahdollistavat ravintoloiden tähtiannoksille loiston ja paistattelun suosion välkkeessä; kun puraisette somepäivityksissä hehkutettua tai  ruokakilpailuissa palkittua  hampurilaista, löytyy välistä usein Eväsmiesten pihvi.
Antibioottivapaa pihvi

Antibioottivapaa pihvi

Entäpä jos koronan jälkeen seuraava maailmalla vapaata matkustelua rajoittava tekijä ei olekaan virus vaan multiresistenttien superbakteerien leviämisen estäminen? Rentouttavan Aasian loman jälkeen sinut ohjataankin pakkotesteihin ja -karanteeniin kunnes olet puhdistunut superbakteerista?  Ja mitä tällä on tekemistä pihviannoksesi kanssa?
Mitä voisimme oppia Etelä-Savosta?

Mitä voisimme oppia Etelä-Savosta?

Kävimme tutustumassa, kuinka lähiruoka, perinteet ja matkailu on tuotteistettu Etelä-Savon puolella, ja voisiko näistä mahdollisesti saada hyviä vinkkejä Pohjois-Savon yrityksille. Etsimme muun muassa esimerkkejä lähiruoan hyödyntämisestä matkailussa ja paikallisten tuottajien nostamisessa esiin.
Laadukkaat luomukasvikset tulevat Juankoskelta

Laadukkaat luomukasvikset tulevat Juankoskelta

Onnistuneessa luomuviljelyssä ei voi mennä siitä mistä aita on matalin. Esimerkiksi lantun taimet ovat erityisherkkua kaalikärpäsen toukille, jotka rouskuttelevat lehdet parempiin suihin, ellei taimia suojata heti istutuksen jälkeen tuholaistorjuntaan tarkoitetulla verkolla. Onneksi kekseliäs ja perehtynyt viljelijä saa kasvit kasvamaan myös ilman kemiallisia lannoitteita ja kasvissuojeluaineita.

Hyvä kiertää Kuninkaankadulla

Hyvä kiertää Kuninkaankadulla

King's Crownissa on aina uskottu siihen, että hyvä kiertää takaisin. Kun itse tarjoaa pyyteettömästi hyvää niin asiakkaille kuin yrityskumppaneille, antaa se joskus takaisinkin. King's Crownin periaate alusta alkaen on ollut tarjota asiakkailleen ilmaisia livekonsertteja, vaikka soittajien palkat ovatkin olleet pienelle yritykselle ylimääräinen kuluerä. Nyt hyvä palkitsee; useat muusikot ja bändit ovat ottaneet yhteyttä ja halunneet tulla ravintolaan pitämään ilmaiseksi hyväntekeväisyyskonsertin ravintolan toiminnan tukemiseksi – ja näihin tarjouksiin on tartuttu; syksyn musiikkitarjonnasta on tulossa mielenkiintoinen!
Marja-aika on joka päivä

Marja-aika on joka päivä

Pölönmäen marjatilan Kati on opettanut minulle tärkeän asian: syödäkseen kotimaisia marjoja ympärivuotisesti ei tarvitse omistaa kolmea pakastinta – yhdelläkin pärjää. Kotimaisia marjoja nimittäin voi ostaa tiloilta, kaupoista ja Reko-ringeistä pakasteina ympäri vuoden! Pölönmäen marjatila toimittaa tilattuja marjoja asiakkailleen Pohjois-Savossa ja toimii kolmessa Reko-ringissä.
Saanaelämyksiä ympäri vuoden

Saanaelämyksiä ympäri vuoden

Olen innokas saunoja ja kuopiolaisen Saanan tarjonta on testattu myös talven räntäsateissa. Oli vinha tunne kipittää sohjossa pihan perälle savusaunaan ja sen pehmeisiin löylyihin. Lämpö tuntui rännän pistelemällä iholla taivaalliselta.  Kesäaikaan Saanan ykkösnautinto voi löytyä aivan toisenlaisesta kokemuksesta - vaikka virvoittavista uimavesistä kuumien löylyjen jälkeen. Tämä Saanassa onkin parasta; mielialasta ja kelistä riippuen nautinto voi olla joka kerta erilainen.
Sawolainen yllätys maan alla

Sawolainen yllätys maan alla

Miltäs kuulostaa 600 parasta kaveriasi vetävä konserttipaikka, jossa keikan juju nimenomaan on musiikista nauttiminen menossa mukana jammaillen tai tanssien? Esiintymislavaa rakennetaan parhaillaan riittävän suureksi, jotta Suomen eturivin isoimmatkin bändit mahtuvat jammailemaan – ja kaikki tämä Kuopion Leväsellä!
Pottu- Savolainen perusruoka!

Pottu- Savolainen perusruoka!

Nyt on pottuaika. Kesä on parhaimmillaan ja lähituottajien varhaisperunaa on saatavilla toreilla ja kaupoissa. Varhaisperuna on meille suomalaisille odotetuimpia kesän herkkuja. Sopivan pienet perunat, ohuet kuoret, lyhyt keittoaika ja elegantti maku – siinä meillä on nopea kesäruoka, joka ei kaipaan kaverikseen kuin voita ja silliä!
Burgasmi Kuopion Torilla

Burgasmi Kuopion Torilla

Jestas, tässähän keski-ikäinen nainen menee ihan hämilleen. Että Kuopion toriltako saa Suomen parhaita hampurilaisia? Viime vuonna siis ykkössija ja tänä vuonna kakkosena, pakko kai se on uskoa! Burger5 luottaa tuotteisiinsa – kaikilla hampurilaisilla on BURGASMI-takuu. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan…

Alkukesä on viljelijälle toivon aikaa

Alkukesä on viljelijälle toivon aikaa

MTK-Pohjois-Savon alueella toimii 20 MTK-yhdistystä. MTK-yhdistykset ovat maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien paikallistason etujärjestöjä ja vaikuttajia. Yhdistykset järjestävät monipuolisesti paikallistason toimintaa ja tilaisuuksia jäsenilleen.

Koronan kourista kohti Euroopan gastronomista maakuntaa

Koronan kourista kohti Euroopan gastronomista maakuntaa

Pohjois-Savo on vuosina 2020-2021 Euroopan gastronominen maakunta tai savolaisittain ”mualiman kulinaarinen napa” –  tosin koronapandemia siirtää juhlinnan painopisteen vuodelle 2021. 

“Maailma on iso paikka, oma päänuppi pelkkä pururata, joten apua kannattaa pyytää”

“Maailma on iso paikka, oma päänuppi pelkkä pururata, joten apua kannattaa pyytää”

Liepuskan yrittäjät Eeva ja Timo Turunen hahmottelivat yrityksen uutta strategiaa viime syksynä. Taustalla pyöri kuitenkin ajatus siitä, että strategian syventämiseen voisi käyttää ulkopuolista asiantuntijaa. Sopiva mentori löytyi Savonia-ammattikorkeakoulun asiantuntijan avulla.

Vastuullisen matkailun oppeja yhteistyöverkostolta 

Vastuullisen matkailun oppeja yhteistyöverkostolta 

ProAgria Pohjois-Savo on mukana EUREGA Interreg Europe -hankkeessa (2018 – 2022) jonka tavoitteena on ruoan, ruokakulttuurin ja gastronomian huomioiminen alueellisissa strategioissa ja käytänteissä, jotka osaltaan edistävät vastuullisten tuotteiden ja palveluiden kehitystä sekä paikallisen aluetalouden kasvua. EUREGAssa tarkastellaan gastronomiaa suhteessa viiteen eri osa-alueeseen, jotka ovat: pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen, koulutus, vastuullinen matkailu, maaseudun ja kaupunkien yhteistyö sekä terveys.  

Viimeisimmät

Seuraa