European region of gastronomy

Kuopio on vuoden 2020 eurooppalainen gastronominen maakunta.

IGCAT-verkosto ja European region of Gastronomy -tunnustus

IGCAT-verkosto on eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kyseessä on osaamisverkosto, jossa paitsi tutkitaan ajankohtaisia ruokakulttuuriin ja siihen liittyvän matkailun ilmiöitä, myös edistetään alueiden tunnettuutta ja aluetaloutta. Verkostolta voidaan hakea European Region of Gastronomy -statusta, joka myönnetään alueille vuodeksi kerrallaan. 

ERG-statusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuuripääkaupunki -titteliin sillä erotuksella, että European Region of Gastronomy -status kehittää kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä. Myönnetty status tuo alueelle näkyvyyttä, arvostusta sekä ennen kaikkea uutta liiketoimintaa, uusia matkailijavirtoja ja uusia tapahtumia.

European Region of Gastronomy Kuopio 2020

Basics and the benefits of European Region of Gastronomy -award

ERG -tunnustuksen hakeminen

Arvostettua ERG-tunnustusta haetaan kirjamuotoisella, maakunnan ruoka-, matkailu- ja kulttuuritoimintaa esittelevällä hakemuksella, jonka tehtävänä on vakuuttaa  IGCAT-verkoston jäsenistä koostuva raati maakunnan osaamisesta ja tahdosta olla osa Euroopan parhaimmistoa. 

Kuopion alueen hakukirja julkaistiin ja luovutettiin IGCAT-verkoston jäsenistä koostuvalle raadille kesäkuussa 2017.

Kuopion ERG -tunnustuksen hakemus

IGCAT -verkosto tutustui Kuopioon

Raati vieraili kesäkuussa myös SATOA goes WILD -ruokafestivaalilla, tutustui paikallisiin ruoka- ja matkailualan toimijoihin, tutkimus- ja koulutusjärjestelmiin ja muihin hakukirjassa esiteltyihin aihepiireihin. Lue Savon Sanomien uutinen aiheesta tästä.

Tunnustus myönnettiin Kuopion alueelle 11.10.2017 Brysselissä. Perusteluissaan raati totesi muun muassa, että Kuopion alueen hakemus osoittaa sitoutumista alueen monipuoliseen ruoantuotantoon sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen.

European Region of Gastronomy tutkimukset

Kuopion alueen tunnustus tuo oivallisia opinnäytetyön aiheita alueen oppilaitoksille. Savonia ammattikorkeakoulun restonomiopiskelija Jenni Hinkkasen opinnäytetyö "Kohti ruokamaakuntaa 2020" tutustuu ensimmäisenä tunnustukseen ja siihen liittyvään temattiikkaan. Tutustu opinnäytetyöhön tästä.

Tarjoamme korkeakouluopiskelijoille mielenkiintoisia opinnäytetyöaiheita vuosien 2018-2020 aikana. Opiskeletko esim. matkailua, kauppatieteita/liiketaloutta, kulttuurialaa, tapahtumatuotantoa, ja European Region of Gastrnomyyn liittyvät aihealueet herättävät kiinnostuksesi? Ota yhteyttä ja mietitään sinulle sopiva aihealue!

Tule mukaan rakentamaan vuoden 2020 gastronomista maakuntaa!