Metsästä lasiin

16.07.2020
Kuusenkerkkää, koivunlehtiä, pihlajan- ja katajanmarjoja, tilliä…Nyt ei ole kysymys Noita Nokinenän keitoksista vaan maailman vanhimman savolaisen tislaamon mausterepertuaarista. Kuopiolainen alkoholitalo Lignell&Piispanen  on jo lähes 170 vuoden ikäinen monenmoista nähnyt ja kokenut yritys. Toiminta alkoi 1852 konjakin ja viinin tuonnilla, kunnes 1859 Gustav Ranin osti kuninkaallisen kruunupolttimon ja aloitti oman alkoholin valmistuksen.  Nykyisin yritys porskuttaa kuudennen tislaajasukupolven voimin - ennakkoluulottomasti ja savolaisella virneellä.

Jotain vanhaa, kaikenlaista uutta

Yhtiön vanhin edelleen tuotannossa oleva klassikko, Savon Wiina sai alkunsa jo vuonna 1869. Mesimarja- ja lakkalikööri sekä Hienoa Cognac lienevät myös kaikille tuttuja klassikkotuotteita.

Vaikka vanhaa kunnioitetaankin, ajan hermolla kuitenkin ollaan ja uusia tuotteita kehitellään koko ajan menestyksekkäästi. Tämän vuoden SanFransisco World Spirits kilpailussa yrityksen tuotteet kävivät kahmimassa viisi palkintosijaa.  Maailman parhaaksi makuvodkaksi valittu Gustav-tillivodka tulee päätymään minullakin syksyn rapujuhlapöytään. Kisamenestystä niittänyt, uudella menetelmällä tuotettu kahvilikööri Crafted Cold Brew on myös maistelulistallani, sillä tämän ei pitäisi olla ihan niin makeaa kuin perinteiset kahviliköörit. Viime vuonna yritys oli likellä tulla valituksi maailman parhaan vodkan valmistajaksi. Valinta neljän finalistin joukkoon oli jo suuri kunnianosoitus ja herätti varmasti porukan kilpailuvietin tulevaisuuden kisoihinkin.

Kankea vanhus tämä yritys ei siis missään nimessä ole; kun Corona-virus paljasti Suomessa käsidesipulan, lanseerasi Lignell& Piispanen yhdessä Reagenan kanssa nopeasti Reagena-käsidesin markkinoille.

Maistiaisia?

 Yrityksen tuotteiden maistelu onnistuu näppärästi tänä kesänä Koivumäen kartanolla Paikalliset Maistajaiset -tapahtumissa. Tehdaskierrokselle ja tuotteita maistelemaan on mahdollista päästä myös useissa muissa European Gastronomic Region -juhlavuoden tapahtumissa.

 Yrityksen nettisivuilta kannattaa käydä hakemassa hyvät reseptit kesän juomasekoituksiin ja drinkkeihin. Ja jos olette kyllästyneet hoilaamaan rapujuhlissa ruotsinkielistä Helan Går -juomalaulua, niin siihenkin löytyvät sivustolta suomenkieliset sanat – savonkielisiä joudutaan vielä odottelemaan….

Lignell & Piispanen vie marjat ja yritit suoraan suomalaisesta metsästä lasiin!  Joten nostetaan malja, sillä elämä on parasta jaettuna.

Oy Gust Ranin/Lignell & Piispanen

Osoite: Siikaranta 20, Kuopio

E-mail: info@lignellpiispanen.fi

Verkkosivu: www.lignellpiispanen.com

Facebook:  https://www.facebook.com/lignellpiispanen

Instagram:  https://www.instagram.com/lignellpiispanen

Kommentoi


Viimeisimmät

Seuraa