Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on ensimmäisenä alueena Suomessa saanut arvostetun European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota juhlitaan vuosina 2020-2021. Kantavaksi teemaksi juhlavuosien ohjelmassa nousevat lähiruoka ja luonnosta saatavat raaka-aineet; marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus eli yhdellä sanalla englanniksi ”foraging”. Ruokamaakuntatunnustuksella kehitetään Pohjois-Savon ruokatoimijoiden yhteistyötä ja korostetaan lähituottajien merkitystä. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa, uudenlaisia elämyksiä ja ruoan ympärille kietoutuvia monipuolisia tapahtumia.  European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnuksen myöntää IGCAT ja se painottaa vastuullisesti toimimista, lähiruoan käyttöä sekä pienten ja keskisuurten yritysten välistä yhteistyötä.

Vastuullinen matkailu: European Region of Gastronomy -tunnus yrityksen ovessa, ruokalistalla, verkkosivuilla tai muissa markkinointimateriaaleissa kertoo yrityksen olevan alueen ruokamatkailun helmi, ja se viestii paikallisista ja aidoista, vastuullisesti tuotetuista tuotteista ja palveluista. Käyttöoikeutta voivat hakea Pohjois-Savon alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuuta.  ERG-statusta voidaan verrata esimerkiksi kulttuuripääkaupunkititteliin, sillä erotuksella, että European Region of Gastronomy -status kehittää kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä.