Henri Jauhiainen

European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 ruokalähettiläs. Ruukin Tupa.

Mistä sinut tunnetaan?

Olen matkailualan yrittäjä Sonkajärveltä, Jyrkän kylältä. Minut tunnetaan erityisesti Ruukin Tuvan isäntänä. Olen erityisen ylpeä siitä, että yritykseni on kehittynyt ja kasvanut viimeksi kuluneiden 12 vuoden aikana aidosti ympärivuotiseksi matkailukohteeksi. Tupa sijaitsee 27 kilometrin päässä Sonkajärveltä.

Millainen on paras makumuistosi?

Lapsuuden paras makumuisto on mummon tekemä mykyrokka. Olen itsekin vähän treenannut tekemistä, mutta ihan vielä en alkaisi yksinään tätä perinneruokaa laittamaan. Tässä olen vielä oppipoika.

Mistä inspiroidut?

Minua inspiroi ympäröivä luonto – varsinkin, kun siihen kytkeytyy sienten tai marjojen keräily, metsästys ja kalastus. Myös Ruukin Tuvan pitopalveluruoat perustuvat mahdollisuuksien mukaan lähiluonnon ja -tilojen antimille.  Nykyään käyn itse vähän vähemmän keräilemässä ja kalastamisessa, sillä yritystoiminta vie enemmän aikaa. Onneksi olemassa on hyvät verkostot. Joka syksy varaan aikaa metsästämiselle, sillä samalla pääsee luontoon ja hankkimaan ruokaa pöytään.

Mikä on Pohjois-Savon alueessa ja ruokakulttuurissa ainutlaatuista?

Savolaisuus on makuasia. Minulle gastronomia merkitsee hyviä mukavia hetkiä läheisten ihmisten kanssa. Samalla se on oppimista ja kehittymistä. Varsinkin Skandinavian ulkopuolelta tulevia matkailijoita voi yllättää se, miten paljon raaka-aineita voi kerätä suoraan metsästä. Monia raaka-aineita, kuten marjoja, voi syödä sellaisenaan ja loppujenkin, kuten kalan tai sienien, hankintaan voi osallistua.

Minkä ruokaan liittyvän salaisuuden haluat jakaa?

Kokeile rohkeasti erilaisia juttuja, reseptejä ja makuyhdistelmiä. Älä pelkää epäonnistumista!

Millaisen paikallisen gastronomisen lahjan veisit tuliaisiksi?

Ehdottomasti itse metsästettyä riistaa, sillä siinä on aina tarina takana. Toinen vaihtoehto on hakea viemisiksi lihaa lähitilalta.