Aki Hiltunen

European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 alueen ruokalähettiläs. VS Ravintolat: Ravintola Fonte & TehoWatti

Mistä sinut tunnetaan?

Olen ylpeä siitä, että tänä vuonna meillä tulee täyteen 15 vuotta ravintola-alan yrittäjänä. Teen paljon catering-keikkoja, joten niissä merkeissä minut on voinut nähdä kotona, yritysten tiloissa, juhlissa tai puutarhassa. Vuonna 2017 olin Brysselissä kokkaamassa ja esittelemässä eurooppalaiselle tuomaristolle pohjoissavolaisia ruokia ja makuja. Reissu meni hyvin, sillä palkinnoksi saimme ensimmäisenä suomalaisena alueena ruokamaakuntatunnustuksen.

Millainen on paras makumuistosi?

Tuoreet ja oikealla aikaa kasvatetut raaka-aineet luovat parhaita makumuistoja. Jos vaikka kalastaa itse kuhan Syvärijärvestä, niin on se mahtava kala ja elämys, jonka muistaa pitkään. Minulle gastronomia on elämäntapa, johon liittyvät sekä työ että harrastukset. Se voi olla grillausta takapihalla vuoden ympäri tai hyvän juoman yhdistäminen ruokaan.

Mistä inspiroidut?

Mikä tahansa voi inspiroida – vaikkapa tyhjä jääkaappi. Inspiraatio voi olla yksittäinen kasvis tai raaka-aine, josta lähdetään rakentamaan koko ruokalista.

Mikä on Pohjois-Savon alueessa ja ruokakulttuurissa ainutlaatuista?

Täällä on monipuolisesti erilaisia ja todella laadukkaita raaka-aineita. Pohjois-Savo on aarreaitta, jonka antimista saa pellolta lautaselle koko ruuan kirjon. Kannattaakin tutustua alueen ravintoloihin ja luonnon tarjoamiin aineksiin monipuolisesti, sillä ympäri Pohjois-Savoa löytyy paljon erilaisia helmiä.

Minkä ruokaan liittyvän salaisuuden haluat jakaa?

Kannattaa käydä ostamassa Laitilanmäen luomumyymälästä luomukananmunia. Ne ovat maukkaita, ja varsinkin keltuainen on melkein kermainen. Kun munat yhdistää Valion luomutäysmaitoon, saa pehmyttä kokkelia, jonka voi viimeistellä kylmäsavuhevosella ja ruohosipulin kukilla.

Millaisen paikallisen gastronomisen lahjan veisit tuliaisiksi?

Siilin Myllyn jauhoja. Kylkeen laittaisin mallasleivän reseptin.