Jarna Kaplas

European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 ruokalähettiläs. Konttiravintola Morton: Kuopio, Rautalampi, Varkaus, Pieksämäki, Joensuu, Jyväskylä, Helsinki.

Mistä sinut tunnetaan?

Vuonna 2010 perustin ravintola Mortonin. Merikonteista rakennetut konttiravintolamme toimivat useilla paikkakunnilla, ja ne tunnetaan erityisesti palkituista burgereista. Vuonna 2019 minut palkittiin maakunnallisella ja valtakunnallisella Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla. Koin sen olleen yhteinen palkinto niille sadoille ihmisille, joiden kanssa olen Mortonia yhdessä rakentanut.

Millainen on paras makumuistosi?

Yksi parhaimmista makumuistoista on jokakesäinen herkkuni saviheinäkastike. Pinaattimaiselta maistuva saviheinä eli jauhosavikka sekoitetaan yhteen voin ja kerman kanssa. Ja kaveriksi vielä uusia perunoita.

Mistä inspiroidut? 

Rohkeiden makumaailmojen kokeilu inspiroi minua. Tykkään testailla sopivan villejä makuyhdistelmiä, joissa jokin entuudestaan tuttu maku sovitetaan uuteen paikkaan. Porkkana tai raparperi ovat tuttuja, mutta oletko maistanut niitä burgerin välissä? 

Mikä on Pohjois-Savon alueessa ja ruokakulttuurissa ainutlaatuista?

Meillä on ympäri Pohjois-Savoa monia persoonallisia makuja, jotka yhdistyvät juuri tiettyihin paikkoihin tai hetkiin. Hanna Partasen kalakukon haukkaaminen missä tahansa voi viedä ajatukset keskelle Kuopion toria tai makea mansikka suoraan Suonenjoelle. Makujen kautta on helppo palata tiettyyn paikkaan tai hetkeen. 

Minkä ruokaan liittyvän salaisuuden haluat jakaa?

Haluan jakaa pari vierailuvinkkiä. Iisalmessa, pienessä yksityisessä Golden Dome -hotellissa käytetään paljon paikallisia tuotteita. Aamupalapöydässä oli tarjolla itse tehtyjä karjalanpiirakoita, paikallista lihaa ja mansikkamehua. Rautalammilta täytyy mainita Korholan Kartano -majapaikka, jossa emäntä tekee hillot oman maan antimista ja tarjoilee niitä vieraille pitkin talvea. Rautalammilla kannattaa poiketa myös Mortonin kahvilassa, jonne olemme koonneet kaikki parhaat herkkumme “Best of Morton” -ajatuksella.

Millaisen paikallisen gastronomisen lahjan veisit tuliaisiksi?

Pakkaan joka paikkaan mukaan Peltolan Blue -juustoa, Suonenjoen leipomon luomuruisleipää sekä Nenosen alkoholitonta mansikkakuohujuomaa.