RAUHALAHDEN JÄTKÄNKÄMPPÄ; PALA TUKKILAISHISTORIAA, PERINTEIKKÄITÄ MAKUJA JA SAVUSAUNAN LEMPEITÄ LÖYLYJÄ

17.12.2020

Kylpylähotelli Rauhalahden Jätkänkämpälle lähtee kaunis hiekkatie aivan hotellin kulmalta. Tuo tienpätkä kulkee luonnonsuojelualueen läpi, joka kauniine järvimaisemineen ja metsän tuoksuineen valmistaa kävijää laskeutumaan omaan perinteikkääseen tukkilaismaailmaansa, joka Rauhalahden niemenkärjessä odottaa. Kauniissa pihapiirissä Kallaveden rannalla seisoo upea tukkilaiskämppä, jossa on ruokailumahdollisuus 130 henkilölle sekä savusauna, johon mahtuu kerralla jopa 60 saunojaa.

Kämppä tuli palapelinä Rauhanlahteen

Jätkänkämppä on alun perin rakennettu Nurmeksen metsähallinnon alueelle v.1952 tukkilaiskämpäksi, jolloin se tunnettiin nimellä Lintumäen kämppä. Kämpässä yöpyi 50-luvulla jopa 60 tukkijätkää, jotka päiväsaikaan työskentelivät puuhakkuu- ja uittotöissä. Kämpän keskellä oli kämppäemännän valtakunta, toisessa päädyssä majailivat työnjohtajat eli kympit sekä hakkamiehet ja toisessa päässä hevosmiehet. Kylpylähotelli Rauhalahti sai mahdollisuuden ostaa kämpän vuonna 1987, jolloin se siirrettiin Rauhalahteen hirsinä ja kasattiin nykyiselle paikalleen lähes alkuperäisessä muodossaan. Väliseinät poistettiin, mutta alkuperäinen huonejako on vielä nähtävissä paikalleen jätettyjen hirsiseinän pätkien kohdassa.

Kuopion pehmeimmät löylyt

Pihapiirissä sijaitseva erillinen savusauna rakennettiin alun perin Lintumäen kämpän hevostallin hirsistä, mutta se paloi 1997. Tilalle rakennettiin nykyinen ”mualiman suurin” savusauna. Sauna on kärsinyt tulipaloista vielä kaksi kertaa myöhemminkin. Viimeisimpänä uudistuksena savusaunaan on v. 2020 täydellisesti uudistettu savusaunan suuri hämärä kohtu eli kiuas, joka takaa liioittelematta Kuopion parhaimmat, lempeimmät, pehmeimmät ja rentouttavimmat löylyt.  

Laukaassa on tiettävästi nykyisin maailman suurin savusauna, mutta Jätkänkämpän savusauna on edelleen hyvillä kärkisijoilla ja Savossa sitä on totuttu kutsumaan ”mualiman suurimmaksi savusaunaksi”. Jätkänkämpän saunaan on kuitenkin enimmillään saatu mahtumaan 108 kylpijää nätisti vierekkäin sekä kansalaisuuksia saunassa on ollut yhtä aikaa parhaillaan 48 eri maasta.

Perinne- ja lähiruokaa

Jätkänkämpällä järjestettävien perinneiltojen menuissa on tarjolla mm. kalakukkoa, joka on sekä lähi- että perinneruoka. Kalakukot toimittaa paikallinen Kuopion Kalatuote. Jouluaikaan laatikot tulevat paikalliselta Kasvis Gallerialta. Ruokia valmistetaan myös perinteisin menetelmin. Rosvopaisti kypsyy Jätkänkämpän pihan hiekkamontussa ja kala itse savustaen ulkotulella kämpän pihassa.
Menu vaihtelee vuodenaikojen mukaan ja menussa loistaa luonnonantimet kuten marjat ja sienet sekä kotimaiset ja paikalliset kalat, lihat ja juurekset. 

Ruoan lisäksi Jätkänkämpän emäntien vaatetus henkii perinteistä tukkilaisajan henkeä.  Asut toimivat niin identiteetin ilmentäjänä kuin myös tunnelman luojina.

Savolaisia perinteitä

Jätkänkämppä houkuttelee paikallisia saunojia läpi vuoden. Matkailijat taas haluavat päästä osalliseksi perinneillasta sekä erilaisesta saunakokemuksesta.

Perinneiltoina Jätkänkämpällä syödään hyvin ja saunotaan lempeästi. Kallavesi kutittaa tukkilaisnäytöksen taitavien esiintyjien varpaita, haitari ja viulu soi. Lauletaan ja nautitaan. Jätkänkämpän perinne- ja savusaunaillat ovat avoinna kaikille ympäri vuoden. Savusauna lämpiää joka tiistai sekä lisäksi kesällä torstaisin ja perjantaisin. Kämppä- ja savusauna ovat varattavissa myös yksityiskäyttöön esimerkiksi juhliin, häihin, illanviettoihin ja kokouksiin.

Illan aikana on mahdollisuus saunoa suuressa savusaunassa ja pulahtaa Kallavedessä vuoden ajasta riippumatta. Jätkänkämpässä on tarjolla herkullinen kämppäateria buffetpöydästä ja illan aikana voi nauttia suomalaisesta hanurimusiikista, yhteislaulusta, kämppätansseista ja kesällä myös huikeista tukkilaisesityksistä. Ruoka- ja ohjelmateemat vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Saunojen eliittiä

Jätkänkämpän savusauna on noteerattu kansainvälisessä Culture Trip-sivustossa Suomen kymmenen parhaan saunan joukkoon vuonna 2017. Jätkänkämpän savusauna- ja perinneiltaelämys sai myös samaisena vuonna Visit Finlandin tunnustuksen, ollen yksi FinRelax-kärkituotteita. Perusteluina oli legendaarinen saunatuote, jossa yhdistyvät suomalaisuus, hyvinvointi ja aito elämys.

Arvostettu brittilehti Telegraph on myös hehkuttanut verkkosivuillaan antaumuksella Suomea. Lehti on julkaissut matkailu-osastossaan jutun, jossa luetellaan useita syitä, joiden vuoksi Suomea voi pitää maailman parhaana maana. Telegraphin listalle on päässyt mukaan myös maininta Suomen kolmesta miljoonasta saunasta. Erityisesti esille nostetaan Kuopiossa Rauhalahdessa sijaitseva Jätkänkämpän savusauna. https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/finland/articles/reasons-to-visit-finland/

Elämys vailla vertaa

Tukkilaistunnelma, savusaunan löylyt, pulahdus raikkaassa järvessä ja herkullinen menu tekevät olon hyvin kotoisaksi, mutta tarjoavat myös samalla rentouttavan ja mieleenpainuvan elämyksen.

Elämys, jonka Perinneilta saunomisineen tuottaa on autenttinen. Kokemus yhteisöllisyydestä on vahva ja tunne on todella rentouttava. Tulet suoraan töistä tai olet lomalainen niin sinut kohdataan tasavertaisena ja toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi. Tämä on parasta ja aitoa Savolaista kohtaamista.

Jätkänkämppä erottuu ainutlaatuisella menneisyyden miljööllä, perinteitä vaalimalla ja olemalla erilainen elämyksellinen sekä ainutlaatuinen matkailu- ja virkistyskohde.

Ja mikä parasta! Jos saunan jälkeen on raukea olo ja vatsa liian täynnä hyvää ruokaa on kämpältä vain kivenheiton verran matkaa hotellin puhtaisiin lakanoihin pötkölleen. Tai jos saunaoluet menevät tossun alle, niin tanssimaankin pääsee Rauhalahden maan kuuluihin tansseihin. Kylpylä ja sen hoidot sekä runsas aamiainen kruunaavat vierailun.

Kylpylähotelli Rauhalahti

Osoite: Katiskaniementie 8, Kuopio

E-mail: myynti@rauhalahti.fi

Puh: 030 608 30

Verkkosivu: https://www.rauhalahti.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/rauhalahti

Instagram: https://www.instagram.com/rauhalahti_kuopio/

Kommentoi


Viimeisimmät

Seuraa