Muuruvesi - Elämää edelleen ja aina vain virtaava kylä

15.12.2020

Näin se on”, toteaa Muuruveden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Maritta Norberg :”Meillä on aktiivinen kyläyhdistys ja asukkaidemme palveluiden ylläpidosta ja hyvinvoinnista välittävä, erittäin aktiivinen toimijaverkosto Muuruvedellä. Täällä on hyvä olla!”.

Muuruvesi, Pohjois-Savon vuoden kylä 2017, sijaitsee luonnonkauniissa ympäristössä Tahkon vesireitin varrella. Luonto, luomu ja yhteisöllisyys ovat vahvasti läsnä Muuruvedellä tarjoten asujalle ja matkaajalle rauhaisan ympäristön luonnon äärellä sekä kalaisan ja puhtaan vesistön. Muuruveden ydin on pieni, noin 300-400 asukkaan taajama, jolla on juurinaan mahtava pienelle paikalle ominainen kylähenki ja yhteisöllisyys.

Tapahtumia ympäri vuoden

Ideoita kylän virkeänä pitämiseen löytyy monia ja Muuruveden kyläyhdistys, yksi ERG-hankekumppaneista, on mukana niistä suurimmassa osassa. Vuoden aikana järjestetään useita tapahtumia niin Kyläyhdistyksen kuin muidenkin alueen yhteisöjen ja alueseurakunnan toimesta. Muuruveden syysmarkkinat syksyisin elävöittävät kylän elämää, talvella riehaannutaan napakelkan ja talviriehan merkeissä, keväällä on mahdollista nauttia Kylätalon Wapusta herkullisen vappubrunssin kera ja kesällä satamakahvila Muru kokoaa yhteen niin paikalliset kuin matkaajatkin. Naapurikunnissakin on huomattu Muuruveden kyläyhdistyksen aktiivisuus!

Muuruveden Juhannus

Muuruvedellä lähiruoka, luomutuotteet, omien vesien kala ja muut luonnon antimet ovat osa elämänmuotoa, ja niitä tuodaan mukaan myös kylällä järjestettäviin tapahtumiin. Muuruvedellä esimerkiksi pilotoitiin ”Muuruveden juhannus” -ERG kesätapahtuma kesällä 2019. Vieraina ja testihenkilöinä toimivat European Region of Gastronomy alueiden kansainväliset vieraat yhdessä kotimaisten kutsuvieraiden kanssa. Muuruvedelle seilasi Kuopiosta ukkosmyrskyisen kauniina kesäpäivänä viettämään juhannusjuhlaa noin 60 vierasta, jotka saivat nauttia opastettuina kylän kulttuurihistoriallisesta miljööstä, herkullisesta lähiruoasta ja illan kruunasi tietenkin sauna – kuten juhannusperinteisiin kuuluu. Vieraat saivat halutessaan myös kokeilla kirkkovenesoutua tai esimerkiksi kalastusta – kaikki kokemuksia, joista kansainvälinen testiryhmä puhuu edelleen lämmöllä. Seuraavan kerran Muuruveden juhannuksesta pääsee nauttimaan ERG Juhlavuoden kesällä 2021. (Lisätietoja: https://www.tastesavo.fi/makumatkat-savossa)

Palveluita löytyy runsaasti

Muuruveden keskustasta löytyy Kylätalo, joka tarjoaa mainiot puitteet erilaisten juhlien ja tapahtumien pitopaikaksi. Torinkulman kiinteistöstä löydät parturi-kampaajan, jalkahoitajan, hierojan, vyöhyketerapiaa sekä mahtavan kyläkaupan - Pienen Traktorin Puodin. Topin Maatilamyymälä on taas laajalti tunnettu suuresta luomutuotevalikoimastaan ja kesäisin muun muassa maistuvista luomupensasmustikoistaan.

Kulttuurin ystävä voi käväistä Muuruveden kirkossa kylän keskustassa. Josef Stenbäckin suunnittelema kivikirkko on hänen lukuisista suunnittelemistaan kirkoista yksi kauneimmista. Kirkon läheisyydessä on kotiseutumuseo, jonka laajat kokoelmat tarjoavat aikamatkan maatalouden ja pitäjän historiaan. 

Erityisesti lapsiperheet huomioiden alueella toimii alakoulu. Muuruveden koulu sijaitsee keskellä Muuruveden taajamaa. Koulussa toimivat vuosiluokat 0-6 lk ja esiopetus toimii omana  ryhmänään. Muut luokat toimivat yhdysluokkina 1-2 -luokka, 3-4 -luokka  ja 5-6 -luokka.  Oppilasmäärä  on noin 70 oppilasta. Koulurakennuksen yhteydessä on myös päiväkoti. 

Majoitusta kylän keskustassa tarjoavat Huoneistohotelli Teekki ja pienen ajomatkan päässä keskustasta Lomakartano Kivennapa. Kesäisin kylän sataman makasiinissa on vaihtuvia näyttelyitä ja kesäkahvio maistuvine tarjottavineen sekä hieno grillikatos sataman tunnelmasta nauttimiseen. Satama tarjoaa myös hyvät puitteet kesäisin erilaisten tapahtumien järjestämiseen kuten myös luonnonkauniin ja rauhaisan pysähtymispaikan Tahkon vesireitillä veneilijöille. Kylällä on myös Muuruveden Kyläyhdistyksen jäsenilleen ylläpitämä kuntosali Kuntopysäkki.

Kesäisin Muuruveden urheilukentällä on mahdollistua osallistua mm. pesäpallon peluuseen, kyykkään tai mölkyn peluuseen. Valaistu pururata mahdollistaa hyvän lenkkeilymahdollisuuden kesäisin ja talvisin alueelle aurataan ladut. Hiihtäminen onnistuu myös lähipelloilla ja talvella keskustan kupeessa pääsee myös luistelemaan kaukalolla.

Kuva: Jenni Cramm

Tonttukuva: Maija Lonkinen

Lisätietoja: www.muuruvesi.fi  ja https://muuruvesi.fi/media/2020/02/muuruvesi_esite_web_2020.pdf

Kommentoi


Viimeisimmät

Seuraa