Käyttäjän Kirsi Vartia julkaisemat artikkelit
Ovi kävi niin että hajosi
Joulu on antamisen aikaa. Se tuli selväksi Taste Savo -Pop Up myymälässämme, jonka toteutimme yhdessä Ravintolamestareiden kanssa Kuopion Joulutorilla. Puodin ovi kävi niin ahkeraan, että lopultahan se hajosi. Puolentoista viikon aikana miellä oli kontin lämmössä mahtavia kohtaamisia niin paikallisten asukkaiden kuin vierailijoiden kanssa. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi syvä kiitollisuus teidän kaikkien puodissa vierailleiden antamasta ajasta ja kiinnostuksesta paikallisten tuottajiemme työtä ja tuotteita kohtaan. Savon Sanomien ansiokas juttu paikallisten glögien tasting-tilaisuudesta johdatti monet glögiostoksille ja samalla löytyi monta mukavaa ruokalahjaa läheisille. Anopitkin tuntuivat olevan tänä jouluna arvossaan, niin monelle nuorelle naiselle yritimme antaa anoppilahjavinkkejä!
Maukkaita lahjoja
Joulu on ruokalahjojen sesonkiaikaa. Muistamme ystäviä, naapureita ja työntekijöitä erilaisilla herkuilla. Korona-aika lisäsi ruokalahjojen myyntiä sekä paikallisten lähituottajien arvostusta, ja saman suuntauksen soisi jatkuvan lahjamarkkinoilla. Ruokalahjoissa on se mukava puoli, että ne harvemmin jäävät nurkkiin pölynkerääjiksi.
Kuva olis kiva
Matkailija houkutellaan kohteeseensa ja ruokatuote ostoskoriin kuvilla. Jos nettimaailman valintasivustoilla on kaksi tasavertaista tuotetta tai palvelua, asiakas valitsee sen, jonka kuvat ovat näyttävämmät ja laadukkaammat. Kuviin kannattaa siis panostaa oli sitten kysymyksessä säilykepurkki, ruoka-annos tai elämys järvellä.
Ruoka yhdistää
Pari viikkoa sitten tupsahti viesti kännykkään: otatko hoiviisi japanilaisen ruokabloggarin, joka haluaa oppia ymmärtämään suomalaista ruokakulttuuria? Ööö, pitänee kysyä edes muodon vuoksi perheeltä? Onneksi perhe on varsin avaramielinen, joten tietenkin vastaus oli kyllä. Mehän metsästämme työksemme tällaisia kontakteja ERG -hankkeessamme, joten tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä, vaikka tulikin vähän lyhyellä varoitusjalalla. Ja niin tupsahti Misato savolaiseen arkeen.
Pienemmille poluille Pohjois-Savoon
Onko Kuopion kaupunki jo läpeensä nähty? Polttoaineen hinta hirvittää ja kovin kauas ei huvittaisi lähteä matkaamaan? Kesäinen maaseutu Pohjois-Savossa pienine paikkakuntineen tarjoaa paljon mielenkiintoisia paikkoja ja hauskoja kohtaamisia – melkein tuntuu kuin ulkomailla olisi. Kokosimme tähän blogiin muutamia ideoita ja kohteita Pohjois-Savosta.
Kuljeskellaan Kuopiossa
Kuopio on sopivankokoinen kaupunki helppoon matkailuun. Ympäröivät järvet ja kaupungin monet kukkulat – tietenkin Puijo korkeimpana – tarjoavat maisemakarkkia silmille ja alueen lukuisat ravintolat herkkuja lomailijan vatsalle. Tekemistä ja maistelemista riittää useammallekin lomapäivälle. Tässä muutamia vinkkejä onnistuneeseen lomailuun.
ERG-hankkeissa toteutetut lopputyöt nostivat esiin yhteistyöverkostojen merkityksen
ERG-hankkeissa toteutettiin Savonia AMK:n ohjauksessa kolme lopputyötä, joiden avulla pyrittiin saamaan kvantitatiivista ja kvalitatiivista tutkimustietoa sekä ulkopuolisen tekemää puolueetonta arviointia ja kehittämisideoita tulevaisuuden ruokamatkailun kehitystyötä varten Pohjois-Savon alueella.
Tutkimuksissa pyrittiin selvittämään ERG-tunnustuksen vaikutuksia itse alueeseen sekä yhteistyökumppaneihin kuten ravintoloihin, elintarvikeyrityksiin ja yhdistyksiin. Lisäksi pyrittiin löytämään tulevaisuutta ajatellen ne toimenpiteet, jotka hyödyttäisivät alueen yrityksiä ja ruokamatkailun kehittämistä tulevaisuudessa. Kaikista lopputöistä nousi vahvasti esiin yhteistyöverkostojen kehittyminen ja laajentuminen ERG- alueella sekä yhteisöllisyyden nousu. Hankkeiden tarjoama näkyvyys lisäsi alueiden tunnettuutta ruokamatkailukohteena sekä lisäsi niin paikallisten ihmisten kuin yritysten tietoisuutta paikallisesta ruoasta, ruokakulttuurista ja lähiraaka-aineista sekä niitä tuottavista ihmisistä.
Kahvila Kaneli on tunnelmallinen turvapaikka Kuopion keskustassa
Kahvila Kanelin rauhallinen tunnelma ja kiinnostava sisustus imaisevat minut mukaansa joka käyntikerta. Vanhojen poljettavien ompelukoneiden ystävälle kahvi maistuu erityisen hyvältä, kun kahvipöytänäkin on sellainen – kahvilassa harrastetaan käytännönläheistä kalusteiden päivittämistä historiasta tähän päivään!
Ravintola Urban tarjoaa Kuopion maukkaimmat sokkotreffit
Työpaikkani lähilounaspaikka on Ravintola Urban – aikamoista arjen luksusta mielestäni! Lounaalle on helppo pujahtaa, aina löytyy jakkara alle ja henkilökunta sijoittaa rohkeasti yksittäisiä ruokailijoita vieraisiinkin pöytiin – ja tämä tuottaa usein riemukkaita kohtaamisia ja keskusteluja tuntemattomien kesken!
VS Ravintolat on jokaiseen makuun, jokaiseen nälkään
”Ruokahifistely ei automaattisesti tarkoita fine diningia, vaan se voi olla hyvinkin yksinkertaista, mutta tehty äärettömän hyvin”, avaa VS Ravintoloiden Aki Hiltunen ruokafilosofiaansa, joka perustuu pohjoissavolaisten raaka-aineiden esilletuomiseen ja Aki onkin yksi European Region of Gastronomy 2020-21 ruokalähettiläistä. Aki korostaa tuoreiden ja oikeaan aikaan kasvatettujen raaka-aineiden käyttämistä salaisuutenaan makuhermoja hiveleviin ruokanautintoihin.
Panorama Bar tarjoaa kaupanpäällisiksi henkeäsalpaavan kauniin maiseman
Vuoret ja kukkulat on tehty ihmisten mielissä valloitettavaksi – niin myös Tahkovuori. Kunnosta ja vuodenajasta sitten riippuu, saapuuko Tahkon laelle hissillä, kävellen, pyöräillen vai jollakin moottoroidulla vehkeellä. Perille päästyä Syvärin järvimaisema palkitsee matkanteon jo takuuvarmasti, ja Panorama Barissa voi lisäpalkita sitten itsensä vaikkapa herkkulounaalla.
Majatalo Osula on Tuovilanlahden tukikohta
Maailmalla matkatessa olen usein vienyt perheeni pieniin Bed&Breakfast paikkoihin syrjemmäs turistirysistä. Välillä on vähän jännitetty minne päädytäänkään, mutta poikkeuksetta kokemukset ovat olleet muistorikkaita. Nyt ei tarvitse edes lähteä maailman ääriin, sillä Majatalo Osula Tuovilanlahdessa on juuri tällainen paikka! Onneksi moni muukin on löytänyt paikan ja kesäsesonki onkin ollut varsin vilkas.
Kummisetä, salonkikelpoinen seuralainen Kuopiosta
Ravintola Kummisedällä on kaikki ässät hihassa Kuopion ravintolamaailmassa menestymiseen: sijainti kävelymatkan päässä mualiman navalta historiallisissa rakennuksissa, jotka antavat puitteet elämyksiin ja huikeisiin tarinoihin sekä keittiön kunnianhimoinen ote kulinaarisiin tarjoomuksiin. Kesäaikaan sisäpihan suojaisa terassi aiheuttaa löytäjälle riemun tunteen - mikä seesteinen keidas keskellä kaupunkia!
Hetki hyvälle ruualle
Päivän paras hetki liittyy usein ruokaan. Aamupäivä on puurrettu sorvin ääressä aamukahvin voimalla ja kurniva vatsa komentaa etsimään ruokaa. On ylellisyyttä astella siistiin ravintolaan, katkaista työputki hetkeksi ja nauttia valmiiksi tehtyä herkullista ruokaa - Rautalammilla Ravintola Hetki antaa tähän loistavan mahdollisuuden.
Mortonin konttiravintolaperhe tarjoaa laaturuokaa jo kuudella paikkakunnalla
Ravintoa Mortonilla on takanaan yli 10 vuotta vauhdikasta menoa ja menestystä. Ensimmäiset viisi vuotta pyöritettiin Rautalammilla emäpitäjän olohuonetta ja legendaarista keikkaravintolaa, mutta vuonna 2015 päätettiin keskittyä konttiravintolatoimintaan. Tätä nykyä Mortonin kontit palvelevat Kuopiossa, Rautalammilla, Pieksämäellä, Varkaudessa, Joensuussa ja Helsingissä. Ravintolan historiassa on kuitenkin sen verran reilusti keikka- ja festaritaustaa, että kannattaa pysyä kuulolla tämän porukan tekemisistä silläkin rintamalla…
Kotona syntynyt ja kasvanut Pesolan Pihviliha suoraan Isännän käestä
Kun laaturavintoloissa kyselee naudanlihan alkuperää, saa yllättävän usein vastauksen Pesolan Pihviliha. Nimi sanotaan aina ylpeänä ja se tuntuu viestivän laatua ja vastuullisuutta. Nimen takana on elämäntyötään tekevä Antti Niskanen perheineen, jonka emolehmätila sijaitsee Iisalmen Runnilla.
Jenni Linnoven keramiikka tuo iloa sisustukseen
Moni kävijä on varmasti kateellinen keramiikkataiteilija Jenni Linnoven työpaikan nähdessään. Myymälä ja työtila on kauniisti kunnostettu 1700-luvulta peräisin olevan Jennin sukutilan Lassilan entiseen navettaan. Paikan miljöö on rauhaisaa maalaiselämää henkivä kulttuurihistoriallinen nähtävyys: pihan liki satavuotias tammi, vanhat rakennukset ja maatilan pihapiiri perinnekasveineen toivottavat kävijän tervetulleeksi.
Makugassista nousee monen alan osaajia
Hankkeet alkavat ja hankkeet päättyvät – tämän tietävät monet Makugassin jäsenet. Minne kaikki se kerätty tieto ja taito siirtyy hankkeen päätyttyä? Makugassin kahdeksan perustajajäsentä kantoivat tästä huolta ja päätyivät puolitoista vuotta sitten yhdessä perustamaan Makugassin – matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat Ry:n - eri toimialat kokoavan yhteisen alustan, joka voisi tarjota ratkaisun hanketoimien pysyvyyteen ja lisätä yhteisöllisyyttä näillä toimialoilla Itä-Suomessa.
Alahovin viinitila on suomalaisen viinituotannon konkari
Alahovin viinitila on monesta syystä kesäretken arvoinen; eikä vähiten velmun Risto-isännän takia. Jos vain aikaa riittää tarinoinnille, niin häneltä saa tämän kulmakunnan mehevimmät tarinat Kuopion menneisyydestä ja vähän nykyisyydestäkin. Tarinoiden ja maisemien katselun lomassa voi maistella tuotteita sekä nauttia Taina-emännän keittiön herkuista. Tilan sijainti Kallaveden sylissä, Vaajasalon saaressa, antaa mahdollisuuden nauttia mitä kauneimmista kesämaisemista.
Kahvila Kantti on tiedon ja tarinoiden korttelin sydän
Jos Kahvila Kantin tuotevalikoimataulussa lukee avajaispäivänä corvapuusti tai cuohuviini, se ei ole mitään ranskalaishenkistä hienostelua, vaan akuutti k-kirjainpula. Piipahtaessani avajaistohinoita seuraamassa tämä k-pula vaikutti olevan ainut akuutti ongelma ja siihenkin haettiin käytännönläheistä ratkaisua. Kahvilan avaamista valmistelevan henkilökunnan fiilikset olivat innostuneet ja energiset. Pitkä suunnittelutyö oli tulossa päätökseen – nyt odottelu loppuu ja päästään tekemään! Kevään mittaan huolella suunnitellut palaset loksahtelevat kauniisti kohdilleen – astiasto, ruokalista, henkilökunta ja ne tuoreet korvapuustit…
Riuttala – kesäinen retkikohde menneisyyteemme
Suomenmestaruus jossakin lajissa on monen meistä salainen haave – sillä olisi kyllä kiva vähän kehuskella illanistujaisissa. Riuttalan Rukiinleikkuun SM-kisat elokuussa voisivat antaa meille huonokuntoisemmillekin vielä mahdollisuuden. Erityisen armeliaalta vaikuttaa, että ikäsarjoja on sekä miehille että naisille kaksi: alle ja yli 60 -vuotiaat. Kilpailu on maksuton ja osallistujille tarjotaan ruokaa, savusaunaa ja ensiapua. Nyt vain pitäisi päättää mennäkö sirpillä yksilösarjaan vai kasatako viikatesarjaan joukkue?
Olvi – Iisalmen lahja savolaisille ja muillekin janoisille
Olvi on tuottanut meille savolaisille todellista lähijuomaa jo yli 140 vuoden ajan. Olvin historia Iisalmessa alkaa jo vuodesta 1878, jolloin kokoonnuttiin pohtimaan panimon perustamista. Panimomestari William Gideon Åberg ja hänen vaimonsa Onni sen sitten perustivat ja yritys on juurtunut olennaiseksi osaksi niin Iisalmea kuin savolaisuutta.
Ketoisen viljaton Leipänen hurmaa jo ensipuraisulla
Parhaat innovaatiot lähtevät kytemään usein omista arjen havainnoista ja tarpeesta. Ketoisen Leipänen lähti kehittymään koronasulun aikana Niina Lahnavik-Hoffrenin ja Anni Hoffrenin kotikeittiöissä, kun vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kaivattiin maistuvaa leipää, ja kerrankin oli aikaa reseptiikan kehittelyyn.
Ravintola Kings Crownin pyörittäjinä nämä naiset eivät ole mitään keltanokkia keittiössä ja kun tiimiin liittyi leipomoasiantuntija Nanna Mononen, tuotekehittelyn lopputuloksena syntynyt Leipänen olikin valmis tuote myytäväksi maailmalle. No, ehkä pientä oheispuuhaa, kuten yrityksen perustamista, tuotantotilojen ja pakkausmateriaalin metsästämistä sekä markkinointia vielä tarvittiin….
Kuopion Kauppahalli – kaunotar sarjassaan
Ennen kuin rynnistätte Kauppahalliin sisään, vilkaiskaapa hetki itse rakennusta; halli nimittäin valittiin vuonna 2020 Suomen kauneimmaksi kauppahalliksi.
”Warsinkin hallin kauniita päätyjä pysähtywät ihmiset katselemaan. Joshan koristukset owat tulleet wähän maksamaankin, niin yleisön tyytywäisyys niihin palkitsee sen. Entäs sitten se mukawuus ja siisteys, joka hallissa wallitsee! Ostawaan yleisöön tekee se kerrassaan iloisen waikutuksen ja iloissaan tuntuiwat siitä olewan myöjätkin. Eiwät nyt tarwitse wärjöttää sateissa ja pakkasissa, waan kuiwin ja lämpösin käsin saa jokainen kaupat tehdä.”, näin todettiin jo vuonna 1902 Kauppahallin avajaisista kertovassa lehtijutussa Uutis-Savossa.
Kippoja, kuppeja, nappeja ja nuppeja – Ruukkumaalla ollaan kädet savessa
Hyvä kuppi hakeutuu käden muotoon, kuten Ruukkumaan Ruttu-kupissa. Susanna Hotari on pitkän linjan keraamikko ja alan opettaja Pielavedeltä – hän jos kuka tietää miten tehdään esteettinen ja hyvältä tuntuva käyttöesine savesta. Joka-aamuisessa jogurttikipossa voi olla myös kaunis muoto ja uniikki värimaailma.
Tervetuloa värikylpyyn!
Kuopion kauppahallista löytyy lumoava putiikki, jonne kävijät ovat tervetulleita Minna Suurosen tarjoamaan värikylpyyn – tämä voisikin olla tuiki tarpeellista yhdelle jos toiselle koronaan väsyneelle. Ihastelun ja ihmettelyn jälkeen putiikista lähtee todennäköisesti tuotteita matkaan jatkamaan väriterapiaa kävijän elämässä, ja nämä vaateostokset voi tehdä hyvällä omatunnolla. Minnan suunnittelemat tuotteet valmistetaan luonnonmateriaaleista vastuullisesti Kuopion Kurkimäessä. Tuotteet ovat jokapäiväisessä arjessa mukana kulkevia taideteoksia, joissa jokaisessa on Minnan luoma tarina.
Tutustutaan Komeroon
Joululoma meni, kinkku loppui - ollaan taas tässä arjen oravanpyörässä. Olen niitä kotikokkeja, jotka ratkaisevat arjen ruokailut keittämällä sunnuntaina ison kattilallisen keittoa, jota syödään alkuviikko; loppuviikko nautitaan sitten ehkä makaronilaatikkoa. Vähän tylsäähän se on ja ruokailu muuttuu helposti pelkäksi polttoaineen tankkaamiseksi. Helppo ratkaisu tähän ongelmaan löytyisi kuulemma Komerosta?! Kaikenlaiset ruokakassi-viritelmät ovat olleet minulle vieraita - että kaikki raaka-aineet valmiiksi mitattuna ja paloiteltuna, mausteet mietittynä valmiiksi? Nyt on mentävä kohti tuntematonta….
Jouluruokaa tarjoo kunnon väki
Joulu on selkeästi vuotemme tärkein ruokajuhla. Siihen latautuu paljon odotuksia ja perinteitä, joiden alle väsynyt joulunlaittaja helposti uupuu. Nuorissa perheissä sovitellaan pikkuhiljaa kahden suvun ruokaperinteitä samaan juhlapöytään – yksi tuo imelletyn perunalaatikon, toinen herneet. Pyhiä perinteitä ei kannata ottaa liian vakavasti; kun niitä penkaisee ajassa taaksepäin, voi tullakin yllätyksiä. Käy ilmi, että sillihöystö olikin kokeilu Kotilieden joululehdestä – heidän näkemyksensä uudistaa joulupöytää, ei kymmenen sukupolven jatkumo.
Hirvipeijjaisissa
Korona sotki pahemman kerran syksyn juhlakauden. Viis linnanjuhlista ja pikkujouluista, mutta kun hirvipeijjaisiin ei pääse! Jos joku ulkomaalainen ystäväni uskaltautuisi luokseni marraskuussa, haluaisin viedä hänet ehdottomasti hirvipeijjaisiin, jos sellaiset vain osuisivat kohdalle. Peijjaisissa tavoitetaan matkailijan kaipaama aitous ja alkuperäisyys ja kuinka luontevasti lähiruoka ja oma ruokakulttuurimme saavat tuossa hetkessä loistaa! Tällä kirjoituksella haluan kiittää ja kunnioittaa kaikkia hirviseuroja -porukoita tästä lämminhenkisestä ja vieraanvaraisesta perinteestä – te ymmärrätte lähiruuan päälle!
Cosy, Funny, Excellent, Friendly, Creative, Unbelievable!
Jos valkoiset pöytäliinat ahdistavat, mutta arvostat hyvää, alusta loppuun itse tehtyä lähiruokaa rennossa ympäristössä, niin nyt silmät levälleen ja lukemaan; GastroBar B/P voisi olla juuri sinun kantapaikkasi.
Orlovim, Solnyshko, Slava Popediteljam, Särsö, Lada, Tshizhovskaja – että mitä häh?
Jos bisnesideana on tuottaa EU:n pohjoisimpia kauppakelpoisia luomuhedelmiä, niin on varmaa, että ollaan sadon onnistumisen (ja viljelijän hermojen?) suhteen äärirajoilla. Talvituhoja on tullut, lajikkeita on pitänyt vaihtaa ja tuholaisten kanssa on opeteltu yhteiseloa. Tilan isäntä Panu Hiekkala toteaakin, että on opeteltu ja harjoiteltu, mutta hermot eivät ole menneet!
Hunajaa, polttopuita, lihaa ja MAISEMA
Vehmersalmelta kulkeva tie kohti Tuusniemeä on maisemabongailijoiden suosiossa. Tie kiertelee ja kaartelee kauniissa pelto- ja järvimaisemassa. Yksi kauneimpia kohtia on Virtalan tilan kohdalla, jossa avautuu kauniisti hoidettu pihapiiri, eläinten laiduntamat pellot ja molemmin puolin tietä kimmeltävä järvimaisema; siinä on Mervi Metroksen työpaikka, kuten on ollut jo monella sukupolvella häntä ennen.
Eräluonto kutsuu Jyrkälle
Ruukin Tuvalle päätyminen vaatii hieman suunnittelua, sillä se ei ole 5-tien vieressä sijaitseva nopea kahvipaussipaikka matkalla pohjoiseen. Rautaruukin ainutlaatuinen historia, kohiseva Jyrkänkoski ja alueen kaunis erämaaluonto ovat ne syyt, miksi suunnittelua paikalle päätymiseksi kannattaa ehdottomasti harrastaa.
Oma maa mansikka, muu maa mustikka - vaikeat ruokavalinnat
Suomalaisen ruoan päivänä on hyvä miettiä omia valintojaan, sillä kuluttaja on kuningas. Jokainen meistä on vallan kahvassa -ainakin mitä tulee käyttämämme ruuan ostopäätöksiin. Moni meistä paasaakin kruunu päässä kotimaisen ruuan puolesta, mutta jääkaapin sisältö voi kertoa jotain ihan muuta – no, kuninkaatkin harhautuvat aatteestaan, se on inhimillistä ja ymmärrettävää.
Ketterät Eväsmiehet
Olitteko kuulleet Eväsmiehistä? En minäkään ja se oli harmi. Tutustuttuani tähän yritykseen kuvailisin heitä ruokamaailman luottopakeiksi: rauhallisia, pitkän linjan ammattilaisia, jotka mahdollistavat ravintoloiden tähtiannoksille loiston ja paistattelun suosion välkkeessä; kun puraisette somepäivityksissä hehkutettua tai ruokakilpailuissa palkittua hampurilaista, löytyy välistä usein Eväsmiesten pihvi.
Antibioottivapaa pihvi
Entäpä jos koronan jälkeen seuraava maailmalla vapaata matkustelua rajoittava tekijä ei olekaan virus vaan multiresistenttien superbakteerien leviämisen estäminen? Rentouttavan Aasian loman jälkeen sinut ohjataankin pakkotesteihin ja -karanteeniin kunnes olet puhdistunut superbakteerista? Ja mitä tällä on tekemistä pihviannoksesi kanssa?
Hyvä kiertää Kuninkaankadulla
King's Crownissa on aina uskottu siihen, että hyvä kiertää takaisin. Kun itse tarjoaa pyyteettömästi hyvää niin asiakkaille kuin yrityskumppaneille, antaa se joskus takaisinkin. King's Crownin periaate alusta alkaen on ollut tarjota asiakkailleen ilmaisia livekonsertteja, vaikka soittajien palkat ovatkin olleet pienelle yritykselle ylimääräinen kuluerä. Nyt hyvä palkitsee; useat muusikot ja bändit ovat ottaneet yhteyttä ja halunneet tulla ravintolaan pitämään ilmaiseksi hyväntekeväisyyskonsertin ravintolan toiminnan tukemiseksi – ja näihin tarjouksiin on tartuttu; syksyn musiikkitarjonnasta on tulossa mielenkiintoinen!
Parrasvaloissa Liepuska
Finlandia-talo, Kansallisooppera…tämä yritys on valloittanut jo pääkaupunkiseudun merkittävimmät esiintymispaikat! Tai ainakin kahviot, ja ne usein ovatkin kulttuurinautinnon kannalta niitä merkittävimpiä paikkoja; jos ooppera ei ollutkaan ihan sinun juttusi, niin väliajan herkut voivat vielä pelastaa illan.
Marja-aika on joka päivä
Pölönmäen marjatilan Kati on opettanut minulle tärkeän asian: syödäkseen kotimaisia marjoja ympärivuotisesti ei tarvitse omistaa kolmea pakastinta – yhdelläkin pärjää. Kotimaisia marjoja nimittäin voi ostaa tiloilta, kaupoista ja Reko-ringeistä pakasteina ympäri vuoden! Pölönmäen marjatila toimittaa tilattuja marjoja asiakkailleen Pohjois-Savossa ja toimii kolmessa Reko-ringissä.
Saanaelämyksiä ympäri vuoden
Olen innokas saunoja ja kuopiolaisen Saanan tarjonta on testattu myös talven räntäsateissa. Oli vinha tunne kipittää sohjossa pihan perälle savusaunaan ja sen pehmeisiin löylyihin. Lämpö tuntui rännän pistelemällä iholla taivaalliselta. Kesäaikaan Saanan ykkösnautinto voi löytyä aivan toisenlaisesta kokemuksesta - vaikka virvoittavista uimavesistä kuumien löylyjen jälkeen. Tämä Saanassa onkin parasta; mielialasta ja kelistä riippuen nautinto voi olla joka kerta erilainen.
Sawolainen yllätys maan alla
Miltäs kuulostaa 600 parasta kaveriasi vetävä konserttipaikka, jossa keikan juju nimenomaan on musiikista nauttiminen menossa mukana jammaillen tai tanssien? Esiintymislavaa rakennetaan parhaillaan riittävän suureksi, jotta Suomen eturivin isoimmatkin bändit mahtuvat jammailemaan – ja kaikki tämä Kuopion Leväsellä!
Metsästä lasiin
Lignell & Piispanen vie marjat ja yritit suoraan suomalaisesta metsästä lasiin! Joten nostetaan malja, sillä elämä on parasta jaettuna.
Olen kateellinen juankoskelaisille
Juankoskelaisilla on kiehtova historiallinen Ruukkimiljöö, rokkatuuvinki (tästä en ole kovin kateellinen), Jaakko Kolmonen ja tietenkin Juice. Aika paljon yhdelle kylälle! Kaikkein eniten olen kuitenkin kateellinen Juicen torin kuppeessa olevasta Liki Lounaskahvilasta.
Ammattitaitoista opastusta paikallisille ja matkailijoille
Kuopion Oppaat toteuttavat kävelykierroksia ja kiertoajeluja yksittäisille kävijöille kesäaikaan ja ympäri vuoden ryhmille tilauksesta. Lähde mukaan Maistellen Kuopiota ruokakierroksille kesällä 2020!
Katson maalaismaisemaa
Rankka työviikko takana, joko loma alkoi? Auto on lastattu täyteen ja nokka kohti mökkiä - kohta helpottaa! Tylsän moottoritiekourun jälkeen tie muuttuu mutkittelevammaksi ja avautuu ihana maalaismaisema – avaraa peltoa ja sieltä se järven sinikin jo pilkottaa - tutusta notkelmasta!
Burgasmi Kuopion Torilla
Jestas, tässähän keski-ikäinen nainen menee ihan hämilleen. Että Kuopion toriltako saa Suomen parhaita hampurilaisia? Viime vuonna siis ykkössija ja tänä vuonna kakkosena, pakko kai se on uskoa! Burger5 luottaa tuotteisiinsa – kaikilla hampurilaisilla on BURGASMI-takuu. Mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan…
Välimeren tuulahdus
Vaikka ulkomaanmatkailua ei nyt suositella, ei se tarkoita sitä, että Välimeren tunnelma olisi tältä kesältä menetetty – sehän löytyy ihan tuosta Kauppakatu 13:sta Kuopiosta!
Kuninkaallista kyytiä
Roll Risteilyt haluaa näyttää sekä kuopiolaisille että kauempaa saapuville vieraillemme, millaisen aarteen keskellä elämme – ja millaisia herkkuja ympäröivät maisemat meille tarjoilevat. Puhdasta ja maukasta lähiruokaa, aitoa laatua laineilla.
Kauppaneuvoksen kartanolla
Upeassa maaseutumiljöössä Hiltulanlahden rannalla sijaitseva Koivumäen kartano palvelee sekä lounasravintolana että juhlien ja yritystilaisuuksien pitopaikkana.
RPS-peliä pelaamaan!
Suomen paras lager An Allday, Everyday Lager ja vehnäolut Dandelion Dreams Witbier tulevat RPS Brewingilta Kuopiosta. Panimokierrokset ja sauna tilauksesta.