Suomessa tuotetaan maailman turvallisinta ruokaa
09.03.2021Syöminen on Suomessa helppoa ja turvallista – meidän ei edes tarvitse miettiä näitä asioita lappaessamme ruokaa ostoskärryyn kaupassa. Tämän todistaa myös 2020 Global Food Security Index, joka pohjautuu 59 erillisen tekijän analysointiin ja mittaa ruuan kohtuuhintaisuutta, saatavuutta, laatua, turvallisuutta sekä luonnon resursseja ja resilienssiä 113 maassa. Vuoden 2020 turvallisimman ruoan tuottajaksi arvioitiin Suomi. Siispä kiitokset ja kumarrukset ruuan ammattitaitoisille tuottajillemme sekä tinkimättömälle elintarvikevalvontajärjestelmällemme!
Koronakriisissä testattiin kotimainen elintarvikeketju
Maailmanlaajuisesti ruokaturvallisuuden riskit ovat kasvaneet johtuen ilmastonmuutoksesta sekä ruoantuotannon keskittymisestä isoihin tuotantoyksiköihin. Lisäksi Covid-19 on pahentanut monessa maassa jo olemassa olevia ruokatuotannon ongelmia. Monet maat kohtasivat epidemian alkuvaiheessa paniikkiostamisen aallon, kun ruuan tuottamisen ja toimittamisen epäiltiin keskeytyvät pandemian takia. Vaikka meilläkin hamstrattiin vessapaperia ja makaronia, Suomessa ruoantuotanto pystyttiin turvaamaan pandemiasta huolimatta. Kriisi osoitti, että suomalainen elintarvikkeiden logistiikkajärjestelmä on muuntautumiskykyinen. Suuria ongelmia elintarvikkeiden saatavuudessa ei syntynyt, sillä ketjussa osattiin reagoida markkinoiden muuttuneeseen kysyntätilanteeseen nopeasti ja raaka-aineiden tuotanto ohjattiin vastaamaan muuttunutta kysyntätilannetta.
Vaikka kaikkea ei voi ja kannata tuottaa Suomessa, herätti kriisi meidät pohtimaan huoltovarmuuttamme niin kasvomaskien kuin ruuankin saralla. Tietty omavaraisuuden taso on oltava kriisien varalta. Kahvi ja ananakset voivat loppua kaupasta, mutta nälkä ei saisi tulla. Huoltovarmuusvarastot antavat noin puolen vuoden pelivaran kansalaisten ruoantuotannon turvaamiseen. Suomen elintarviketeollisuuden käyttämistä raaka-aineista on kotimaista alkuperää noin 80 %:a. Maidon ja kananmunien suhteen olemme omavaraisia ja lihatuotteiden osaltakin 90 %:sti. Viljan osalta omavaraisuusaste vaihtelee vuosittain satokauden olosuhteiden mukaan. Meistä itsestämme on myös kiinni, kuinka ostovalinnoillamme tuemme elintarvikeketjuamme. Elinvoimainen kotimainen tuotanto ja tuotekehitys normaaliaikana on paras tae puhtaasta ja turvallisesta ruuasta kriisien hetkellä.
Katso lisää
Koronakriisissä testattiin kotimainen elintarvikeketju
Maailmanlaajuisesti ruokaturvallisuuden riskit ovat kasvaneet johtuen ilmastonmuutoksesta sekä ruoantuotannon keskittymisestä isoihin tuotantoyksiköihin. Lisäksi Covid-19 on pahentanut monessa maassa jo olemassa olevia ruokatuotannon ongelmia. Monet maat kohtasivat epidemian alkuvaiheessa paniikkiostamisen aallon, kun ruuan tuottamisen ja toimittamisen epäiltiin keskeytyvät pandemian takia. Vaikka meilläkin hamstrattiin vessapaperia ja makaronia, Suomessa ruoantuotanto pystyttiin turvaamaan pandemiasta huolimatta. Kriisi osoitti, että suomalainen elintarvikkeiden logistiikkajärjestelmä on muuntautumiskykyinen. Suuria ongelmia elintarvikkeiden saatavuudessa ei syntynyt, sillä ketjussa osattiin reagoida markkinoiden muuttuneeseen kysyntätilanteeseen nopeasti ja raaka-aineiden tuotanto ohjattiin vastaamaan muuttunutta kysyntätilannetta.
Vaikka kaikkea ei voi ja kannata tuottaa Suomessa, herätti kriisi meidät pohtimaan huoltovarmuuttamme niin kasvomaskien kuin ruuankin saralla. Tietty omavaraisuuden taso on oltava kriisien varalta. Kahvi ja ananakset voivat loppua kaupasta, mutta nälkä ei saisi tulla. Huoltovarmuusvarastot antavat noin puolen vuoden pelivaran kansalaisten ruoantuotannon turvaamiseen. Suomen elintarviketeollisuuden käyttämistä raaka-aineista on kotimaista alkuperää noin 80 %:a. Maidon ja kananmunien suhteen olemme omavaraisia ja lihatuotteiden osaltakin 90 %:sti. Viljan osalta omavaraisuusaste vaihtelee vuosittain satokauden olosuhteiden mukaan. Meistä itsestämme on myös kiinni, kuinka ostovalinnoillamme tuemme elintarvikeketjuamme. Elinvoimainen kotimainen tuotanto ja tuotekehitys normaaliaikana on paras tae puhtaasta ja turvallisesta ruuasta kriisien hetkellä.