EUREGA uutisia / Syksy 2019

11.11.2019

EUREGA: n ensimmäinen uutiskirje 

Alkuperäinen julkaistu 1. syyskuuta 2019 (Newsletter in english) Lue tästä

TÄSSÄ UUTISKIRJEESSÄ

• Kokoukset ja tapahtumat
• Hyvät käytänteet
• Uutiset
• Sosiaalinen media

Seuraa:
interregeurope.eu/eurega
@EUREGAproject #EUREGAproject

HANKKEEN TAVOITE

EUREGA: n tavoitteena on, että ruoka, ruokailutottumukset ja gastronomia sisällytetään ja tunnistetaan EU: n alueellisissa ja kansallisissa strategioissa sekä käytänteissä. Nämä tulisi tunnistaa kulttuurisina voimavaroina ja vahvoina elementteinä alueellisissa kulttuuri-identiteeteissä sekä välttämättöminä työkaluina vastuullisten tuotteiden ja palvelujen kehityksessä.

Tämä on ensimmäinen uutiskirjeemme. Tästä uutisesta voit lukea viimeisimmistä EUREGA-projektin toiminnoista. Mitä opimme? Minkä kanssa työskentelemme? Miten voit edesauttaa tuomaan paikallista gastronomiaa tunnetuksi ja saamaan sen kartalle niin alueelliseen, kansalliseen kuin koko Euroopan politiikkaan? 

Kokoukset ja tapahtumat

EUREGA-aloituskokous

EUREGA-projekti käynnistettiin Hertogenboschissa Pohjois-Brabantissa 26.–27. Kesäkuuta 2018. EU:n Interreg -rahoituksen puitteissa kehitetty EUREGA -projekti kokoaa yhteen useita eurooppalaisia ​​gastronomisia alueita, ja sen pyrkimyksenä onkin vaikuttaa paikallisiin sekä kansallisiin käytänteisiin jotta gastronomia omaksuttaisiin tärkeäksi resurssiksi sekä työkaluksi alueelliselle kestävälle kehitykselle.

Sibiu isännöi ensimmäistä EUREGA -vaihtovierailua

Eurega -ryhmän projektikumppanit ja innostuneet sidosryhmien edustajat kokoontuivat Sibiuun ensimmäiselle EUREGA-vaihtovierailulle 11.­-14.2.2018. Alueet jakoivat toisilleen laajasti tietämystään, osaamistaan sekä haasteitaan erilaisia aktiviteetteja ja hedelmällisiä keskusteluja sisältäneen viikon aikana. Sibiun vierailun sisältöjen kattoteemana oli kaupungin ja maaseudun yhteys.

Sibiun lääni sijaitsee Romanian sydämessä lähellä Karpaattien vuoria. Vuonna 2019 alue sai Euroopan gastronomisen alueen tittelin Pohjois-Brabantin (Alankomaat) ja Galwayn (Irlanti) hankekumppaneilta. Alueelle oli ensisijaisen tärkeää luoda uusia mahdollisuuksia paikalliselle ruoantuotannolle.

https://www.interregeurope.eu/eurega/news/news-article/5747/sibiu-hosts-first-eurega-exchange-visit/

EUREGAn valtuuskunta vieraili Kataloniassa tutustumassa hyviin käytäntänteisiin gastronomian ja koulutuksen saralla

Prodeca isännöi Euroopan laajuisen EUREGA -projektin alueiden välistä vierailua, jossa esiteltiin 25 edustajaa yhdeksästä johtavasta eurooppalaisesta instituutiosta 26.–29.3.2019. Valtuuskunta analysoi ja keskusteli Kataloniassa kehitetyistä hyviä käytänteitä ja löysi niistä edustavimmat gastronomiaan ja koulutukseen liittyvät toimijat, esimerkiksi Kansainvälinen matkailualan koulutuksen ja tiedon siirron koulun, hotellien hallinta ja gastronomia (CETT), ALICIA-säätiö, LABulligrafía ja kulinaarisen gastronomian instituutti (CIB). Kataloniaa pidetään johtavana kentällä sen useiden innovatiivisten hankkeiden ansiosta. Näiden hankkeiden tarkoituksena on välittää gastronomisia arvoja kaikille yhteiskunnan osa-alueille eri puolille aluetta.

https://www.interregeurope.eu/eurega/news/news-article/5750/catalonian-exchange-visit-revolves-around-education/

Kolmannen vaihtovierailun pohjoismainen ruokavalio- ja terveysteema

Suomessa Eurega -ryhmä keräsi oppia laajasti pohjoismaisen ruokavaliosta: Täysjyvätuotteista, metsämarjoista, makean veden kaloista sekä suomalaisesta ilmaisesta koululounaasta. Molemmat on tunnistettu Kuopion alueen vahvuuksiksi ja ovat näin oillen osa Kuopion alueen parhaita käytänteitä, joita voidaan jakaa muiden EUREGA Interreg Europe -projektikumppanien kanssa. ProAgria Pohjois-Savo isännöi kolmatta EUREGA Interreg Europe -alueiden välistä tiedonvaihtovierailua Kuopiossa 18.–20.6.2019. Vierailun teema oli gastronomia ja terveys, ja se kokosi 25 EUREGA -hankekumppania sekä sidosryhmien edustajaa kahdeksasta Euroopan maasta. Kolme päivää kestävä ohjelma esitteli Kuopion alueen tietämystä aiheesta.

https://www.interregeurope.eu/eurega/news/news-article/6121/nordic-diet-and-health-theme-of-3rd-exchange-visit/?fbclid=IwAR1vJmZwJlS5hXqkhBaApybvU3mYjB9tvpdM315a9SoVI8mYlLgerv4kKsU


 

Hyvät käytänteet

Benvinguts a Pagès “Welcome to the Farm”: on projekti, joka tuo lisäarvoa paikallisille tuottajille ja edistää paikallisen maatalouden sekä ruokakulttuurin perintöä elämysmatkailun avulla. Projekti osallistaa niin maatiloja kuin kalanviljelijöitä Katalonian alueella. Benvinguts a Pagès edistää paikallisten tuottajien (tilojen ja kalatalouden) yhteydenpitoa kuluttajien kanssa. Yhden viikonlopun aikana noin 200 maatilaa ja kalafarmia Kataloniassa avaavat ovensa vieraille, jotta ihmiset saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ruuan alkuperään, tuottajiin sekä tuotantotapoihin. Useimmat tilat tarjoavat vierailuilla myös maksuttomia maistiaisia ja kuluttajilla on mahdollisuus ostaa näitä tuotteita suoraan tiloilta. Toiminnassa yhdistyvät niin matkailuelämykset sekä oppimiskokemukset. Kuluttajilla on mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa suoraan paikallisten tuottajien kanssa, sekä se mahdollistaa markkinoinnin ja paikallisten ruokien tunnettuuden lisäämisen.

Local Gourmet Festival 2019 Rhodoksella. Elysium Resort & Spa: n Noble -ravintola järjesti toisen paikallisen gourmetfestivaali Rhodoksella. 19.-23.7.2019. Festivaalin vierailla oli mahdollisuus maistella ympäri maailmaa palkittujen kreikkalaisten kokien ainutlaatuisia kulinaarisia luomuksia. Tänä vuonna festivaalilla perinteinen rodoslainen makumaailma kohtasi modernin kreikkalaisen keittiön jossa vieraat nauttivat ainutlaatuisesta George Troumouchisin ja Stamatis Misomikesin valmistamasta 7 ruokalajin maistalumenusta. https://www.noble.gr/en/local-gourmet-festival-2019/

Uutiset

Hollantilaiset sidosryhmät suunnittelevat hankkeita Brabantille

Mikä on tyypillistä Brabantille? Tämä oli yksi toistuva kysymys kahden onnistuneen sidosryhmäverkoston kokouksen aikana Brabantin alueella. Pyysimme syksyllä suunnittelemaan projekti-idean, jolla saamme tietoa tyypillisestä Brabantilaisesta perinnöstä niin yrittäjille kuin markkinoijille. Yksi ennakkoon keskusteltu idea koski ruokatemppelien verkostoa. Tiedon jakaminen voi lisätä tarinoita niin menujen, ainesosien kuin lokaatioidenkin osalta ja näin ollen edesauttaa Brabantin ruokatuotteiden kulutuksen kasvua.

https://www.foodupbrabant.nl/winnaar-brabantse-voorronde-european-young-chef-award-2019-bekend/

EUREGA-projekti Fine Food Business Forum -tapahtumassa

Ramon Sentmartí (toimitusjohtaja projektipartneri organisaatiossa Prodeca) esitteli EUREGA Interreg -hanketta Fine Food Business -foorumissa. Kansainvälinen tapahtuma pidettiin Barcelonassa (Espanja) 3. – 4.7. Prodecan järjestämä yritystapahtuma kokosi yhteen 30 katalaanilaisen ruuan tuottajaa ja 40 maahantuojaa ja jakelijaa 16 eri maasta. EUREGA: n tavoitteet ovat läheisessä linjassa tapahtuman kanssa: Gastronomian edistämisen merkitys kulttuuriperinnön tunnistamisessa ja uusien  mahdollisuuksien tuomisessa aluekehitykseen.

http://businessforum.cat/finefood/

Sosiaalinen media

EUREGA-projekti myös sosiaalisessa mediassa! Lisätietoja aiheesta:

Facebook: EUREGAproject, Twitter: @EUREGAproject ja LinkedIn: Euregaproject

Syksyn aikana projektissa on valmistunut myös ensimmäinen versio Pohjois-Savon alueen gaastronomisesta kartasta.

Katso lisää

EUREGA uutisia / Syksy 2019

11.11.2019

EUREGA: n ensimmäinen uutiskirje 

Alkuperäinen julkaistu 1. syyskuuta 2019 Lue tästä

TÄSSÄ UUTISKIRJEESSÄ

• Kokoukset ja tapahtumat
• Hyvät käytänteet
• Uutiset
• Sosiaalinen media

Seuraa:
interregeurope.eu/eurega
@EUREGAproject #EUREGAproject

HANKKEEN TAVOITE

EUREGA: n tavoitteena on, että ruoka, ruokailutottumukset ja gastronomia sisällytetään ja tunnistetaan EU: n alueellisissa ja kansallisissa strategioissa sekä käytänteissä. Nämä tulisi tunnistaa kulttuurisina voimavaroina ja vahvoina elementteinä alueellisissa kulttuuri-identiteeteissä sekä välttämättöminä työkaluina vastuullisten tuotteiden ja palvelujen kehityksessä.

Tämä on ensimmäinen uutiskirjeemme. Tästä uutisesta voit lukea viimeisimmistä EUREGA-projektin toiminnoista. Mitä opimme? Minkä kanssa työskentelemme? Miten voit edesauttaa tuomaan paikallista gastronomiaa tunnetuksi ja saamaan sen kartalle niin alueelliseen, kansalliseen kuin koko Euroopan politiikkaan? 

Kokoukset ja tapahtumat

EUREGA-aloituskokous

EUREGA-projekti käynnistettiin Hertogenboschissa Pohjois-Brabantissa 26.–27. Kesäkuuta 2018. EU:n Interreg -rahoituksen puitteissa kehitetty EUREGA -projekti kokoaa yhteen useita eurooppalaisia ​​gastronomisia alueita, ja sen pyrkimyksenä onkin vaikuttaa paikallisiin sekä kansallisiin käytänteisiin jotta gastronomia omaksuttaisiin tärkeäksi resurssiksi sekä työkaluksi alueelliselle kestävälle kehitykselle.

Sibiu isännöi ensimmäistä EUREGA -vaihtovierailua

Eurega -ryhmän projektikumppanit ja innostuneet sidosryhmien edustajat kokoontuivat Sibiuun ensimmäiselle EUREGA-vaihtovierailulle 11.­-14.2.2018. Alueet jakoivat toisilleen laajasti tietämystään, osaamistaan sekä haasteitaan erilaisia aktiviteetteja ja hedelmällisiä keskusteluja sisältäneen viikon aikana. Sibiun vierailun sisältöjen kattoteemana oli kaupungin ja maaseudun yhteys.

Sibiun lääni sijaitsee Romanian sydämessä lähellä Karpaattien vuoria. Vuonna 2019 alue sai Euroopan gastronomisen alueen tittelin Pohjois-Brabantin (Alankomaat) ja Galwayn (Irlanti) hankekumppaneilta. Alueelle oli ensisijaisen tärkeää luoda uusia mahdollisuuksia paikalliselle ruoantuotannolle.

https://www.interregeurope.eu/eurega/news/news-article/5747/sibiu-hosts-first-eurega-exchange-visit/

EUREGAn valtuuskunta vieraili Kataloniassa tutustumassa hyviin käytäntänteisiin gastronomian ja koulutuksen saralla

Prodeca isännöi Euroopan laajuisen EUREGA -projektin alueiden välistä vierailua, jossa esiteltiin 25 edustajaa yhdeksästä johtavasta eurooppalaisesta instituutiosta 26.–29.3.2019. Valtuuskunta analysoi ja keskusteli Kataloniassa kehitetyistä hyviä käytänteitä ja löysi niistä edustavimmat gastronomiaan ja koulutukseen liittyvät toimijat, esimerkiksi Kansainvälinen matkailualan koulutuksen ja tiedon siirron koulun, hotellien hallinta ja gastronomia (CETT), ALICIA-säätiö, LABulligrafía ja kulinaarisen gastronomian instituutti (CIB). Kataloniaa pidetään johtavana kentällä sen useiden innovatiivisten hankkeiden ansiosta. Näiden hankkeiden tarkoituksena on välittää gastronomisia arvoja kaikille yhteiskunnan osa-alueille eri puolille aluetta.

https://www.interregeurope.eu/eurega/news/news-article/5750/catalonian-exchange-visit-revolves-around-education/

Kolmannen vaihtovierailun pohjoismainen ruokavalio- ja terveysteema

Suomessa Eurega -ryhmä keräsi oppia laajasti pohjoismaisen ruokavaliosta: Täysjyvätuotteista, metsämarjoista, makean veden kaloista sekä suomalaisesta ilmaisesta koululounaasta. Molemmat on tunnistettu Kuopion alueen vahvuuksiksi ja ovat näin oillen osa Kuopion alueen parhaita käytänteitä, joita voidaan jakaa muiden EUREGA Interreg Europe -projektikumppanien kanssa. ProAgria Pohjois-Savo isännöi kolmatta EUREGA Interreg Europe -alueiden välistä tiedonvaihtovierailua Kuopiossa 18.–20.6.2019. Vierailun teema oli gastronomia ja terveys, ja se kokosi 25 EUREGA -hankekumppania sekä sidosryhmien edustajaa kahdeksasta Euroopan maasta. Kolme päivää kestävä ohjelma esitteli Kuopion alueen tietämystä aiheesta.

https://www.interregeurope.eu/eurega/news/news-article/6121/nordic-diet-and-health-theme-of-3rd-exchange-visit/?fbclid=IwAR1vJmZwJlS5hXqkhBaApybvU3mYjB9tvpdM315a9SoVI8mYlLgerv4kKsU


 

Hyvät käytänteet

Benvinguts a Pagès “Welcome to the Farm”: on projekti, joka tuo lisäarvoa paikallisille tuottajille ja edistää paikallisen maatalouden sekä ruokakulttuurin perintöä elämysmatkailun avulla. Projekti osallistaa niin maatiloja kuin kalanviljelijöitä Katalonian alueella. Benvinguts a Pagès edistää paikallisten tuottajien (tilojen ja kalatalouden) yhteydenpitoa kuluttajien kanssa. Yhden viikonlopun aikana noin 200 maatilaa ja kalafarmia Kataloniassa avaavat ovensa vieraille, jotta ihmiset saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ruuan alkuperään, tuottajiin sekä tuotantotapoihin. Useimmat tilat tarjoavat vierailuilla myös maksuttomia maistiaisia ja kuluttajilla on mahdollisuus ostaa näitä tuotteita suoraan tiloilta. Toiminnassa yhdistyvät niin matkailuelämykset sekä oppimiskokemukset. Kuluttajilla on mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa suoraan paikallisten tuottajien kanssa, sekä se mahdollistaa markkinoinnin ja paikallisten ruokien tunnettuuden lisäämisen.

Local Gourmet Festival 2019 Rhodoksella. Elysium Resort & Spa: n Noble -ravintola järjesti toisen paikallisen gourmetfestivaali Rhodoksella. 19.-23.7.2019. Festivaalin vierailla oli mahdollisuus maistella ympäri maailmaa palkittujen kreikkalaisten kokien ainutlaatuisia kulinaarisia luomuksia. Tänä vuonna festivaalilla perinteinen rodoslainen makumaailma kohtasi modernin kreikkalaisen keittiön jossa vieraat nauttivat ainutlaatuisesta George Troumouchisin ja Stamatis Misomikesin valmistamasta 7 ruokalajin maistalumenusta. https://www.noble.gr/en/local-gourmet-festival-2019/

Uutiset

Hollantilaiset sidosryhmät suunnittelevat hankkeita Brabantille

Mikä on tyypillistä Brabantille? Tämä oli yksi toistuva kysymys kahden onnistuneen sidosryhmäverkoston kokouksen aikana Brabantin alueella. Pyysimme syksyllä suunnittelemaan projekti-idean, jolla saamme tietoa tyypillisestä Brabantilaisesta perinnöstä niin yrittäjille kuin markkinoijille. Yksi ennakkoon keskusteltu idea koski ruokatemppelien verkostoa. Tiedon jakaminen voi lisätä tarinoita niin menujen, ainesosien kuin lokaatioidenkin osalta ja näin ollen edesauttaa Brabantin ruokatuotteiden kulutuksen kasvua.

https://www.foodupbrabant.nl/winnaar-brabantse-voorronde-european-young-chef-award-2019-bekend/

EUREGA-projekti Fine Food Business Forum -tapahtumassa

Ramon Sentmartí (toimitusjohtaja projektipartneri organisaatiossa Prodeca) esitteli EUREGA Interreg -hanketta Fine Food Business -foorumissa. Kansainvälinen tapahtuma pidettiin Barcelonassa (Espanja) 3. – 4.7. Prodecan järjestämä yritystapahtuma kokosi yhteen 30 katalaanilaisen ruuan tuottajaa ja 40 maahantuojaa ja jakelijaa 16 eri maasta. EUREGA: n tavoitteet ovat läheisessä linjassa tapahtuman kanssa: Gastronomian edistämisen merkitys kulttuuriperinnön tunnistamisessa ja uusien  mahdollisuuksien tuomisessa aluekehitykseen.

http://businessforum.cat/finefood/

Sosiaalinen media

EUREGA-projekti myös sosiaalisessa mediassa! Lisätietoja aiheesta:

Facebook: EUREGAproject, Twitter: @EUREGAproject ja LinkedIn: Euregaproject

Syksyn aikana projektissa on valmistunut myös ensimmäinen versio Pohjois-Savon alueen gaastronomisesta kartasta.

Seuraa