Lähiruokaviikko 5. - 9.10.2020 Kuopiossa

24.09.2020

Lähiruokaviikolla 5. – 9.10.2020 juhlistetaan Kuopiossa lähituottajia ja läheltä tulevaa hyvää ruokaa

Kuopion alueella vietetään lähiruokaviikkoa lokakuun alussa, 5. – 9.10. (vko 41). Lähiruokaviikolla tehdään pohjoissavolaista lähituottajien ruokaa tunnetuksi koululaisille ja opiskelijoille. Tällöin useat alueen oppilaitokset tarjoavat opiskelija- ja henkilökuntaravintoloissaan lähiruokaa ja myös esimerkiksi Servica on mukana viikon tapahtumissa lähiruokapäivänä 8.10., jolloin Servica tarjoaa kaikissa Kuopion alueen toimipisteissään lähiruokalounaan.

Mukana lähiruoan tunnetuksi tekemisessä lähiruokaviikolla ovat:

Servica

Servica tarjoaa lähiruokaa kaikissa Kuopion alueen toimipisteissään torstaina 8.10. Päivän annoksen liha tulee Savo-Karjalan lihalta ja lisukeperunat tulevat paikallisilta sopimusperunatoimittajilta. 

Savon ammattiopisto

Savon ammattiopistossa lähiruokaviikkoa 41 vietetään tiistaista perjantaihin, ja ruokalista vaalii pohjoissavolaista ruokaperinnettä. Lähiruokaviikolla lähituotteiden osuus on 48 % ja lähiluomun osuus 28 % kaikista raaka-aineista. Savon ammattiopiston toimipaikat Kuopiossa, Varkaudessa ja Toivalassa tarjoavat lähiruokaa opiskelijoille ja henkilökunnalle. Sammakkolammentien yksikköön Kuopiossa myös ulkopuoliset lounastajat ovat tervetulleita. Lähiruoan käyttö on arkipäivää Savon ammattiopistossa myös lähiruokaviikon ulkopuolella; esimerkiksi Toivalan ja Varkauden ravintolat käyttävät lähituottajan perunoita koko ajan ja Kuopion kampuksille luomuleipää toimittaa Julkulan leipomo.

Ylä-Savon ammattiopisto

Ylä-Savon ammattiopiston opiskelijaruokalat tarjoavat lähiruokapäivänä to 8.10. Pesolan jauhelihakeittoa, Sinikasviksen marjarahkaa sekä opiskelijoiden leipomia sämpylöitä Sonkakosken myllyn jauhoista. Ysaon opiskelijaravintoloissa on jatkuvasti käytössä lähiseudun peruna, Suomäen tilan porkkana, Sinikasviksen marjoja, Kiurun leipomon leipää, Valion juustoja Lapinlahdelta ja tarjolla on koko ajan luomumaitoa. Ylä-Savon ammattiopiston harjoitusravintola Oppimestarissa on jatkuvasti käytössä lähiseudun perunaa, Sinikasviksen marjoja, Valion juustoja Lapinlahdelta ja tarjolla on myös luomumaitoa. Kuukausittain Oppimestarissa on käytössä lähikalastajan kalaa, Pesolan lihatuotteita sekä lähimetsän sieniä. Lähiruokaviikon ulkopuolelta voidaan lisäksi mainita villiyrttiviikko (vko 38), jolloin lähes kaikki käytetyt raaka-aineet olivat lähiraaka-aineita ja lisäksi käytössä oli lähituottajien villiyrttituotteita. Lähiruokapäivässä viikolla 47 tarjolla tulee olemaan  muun muassa Finnwildin kasvatettua heinäsorsaa.

Savonia-ammattikorkeakoulun Antell Round -ravintola

Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käyttämässä Antell Round -ravintolassa lähiruokaviikko näkyy myös. Antell Round keskittyy viikolla 41 tilaamaan leipää ja vihanneksia paikallisilta tuottajilta mahdollisuuksien mukaan ja lähiruoka näkyy ravintolassa lähiruokaan keskittyvien materiaalin ja tiedon muodossa. 

Palvelualan Opisto Kuopio (PAOK) on myös mukana tekemässä lähiruokaa tutuksi alueella. Palvelualan Opisto Kuopiolla vietettiin ensimmäistä lähiruokapäivää jo 15.9 tiistaina ja toista lähiruokapäivää heillä vietetään itsenäisyyspäivän alla 4.12.. PAOK pyrkii lisäämään lähituotteita vähitellen mahdollisuuksien mukaan toiminnassaan.

Lähiruokaviikkoa on mukana järjestämässä Savolaisuus on makuasia -hanke, joka liittyy Pohjois-Savolle myönnettyyn European Region of Gastronomy Kuopio region 2020-21 (ERG) tunnukseen. Savolaisuus on makuasian tavoitteena on lisätä pohjoissavolaisen lähiruoan tunnettuutta, jotta Pohjois-Savo tunnetaan paikallisesti, valtakunnallisesi ja kansainvälisesti puhtaan ja laadukkaan ruoan ja raaka-aineiden tuottajana. Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä alueella.

Lisätietoja Savolaisuus on makuasia -hankkeesta tai lähiruokaviikon tapahtumista antaa:

Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Projektipäällikkö, Savolaisuus on makuasia-hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa