Euroopan ensimmäinen Local Food Gift Challenge Aluekilpailu Kuopiossa 26.8.2020

27.08.2020

Kuopiossa järjestettiin kevään 2020 aikana Euroopan ensimmäinen Local Food Gift Challenge -työpajojen sarja, jossa yrityksille tarjottiin koulutusta ruoka- ja keittiötavaralahjojen tuotekehitykseen ja tuotteistamiseen. Kehitystyö huipentui keskiviikkona 26.8.2020 Local Food Gift Challenge -aluekilpailuun. Kilpailuilla tunnistetaan Euroopan parhaat ja innovatiivisimmat gastronomiset lahjat ja Kuopion aluekilpailussa valittiin Pohjois-Savon alueelta kahdeksan ruoka- ja keittiöesinelahjaa. Nämä valitut tuotteet pääsevät edustamaan Pohjois-Savoa Kuopiossa 10.9. järjestettävään Euroopan laajuiseen European Local Food Gift -kilpailuun. Euroopan kilpailun voittajat julistetaan Kuopion osakilpailuun osallistui 29 paikallista tuotetta, joista 3 oli lahjapakkauksia.

Tuomaristo valitsi seuraavat tuotteet edustamaan Pohjois-Savoa Euroopan Local Food Gift -kilpailussa 10.9. :

  • Keraamiset-lusikat / Jenni Linnove
  • Kuopio-Hunaja / Virtalan Tila
  • Mansikka-kuohu / Nenosen Mansikkatila
  • Talwimaku-sesonkilahja: Talwimaku glögitiiviste, Talwimaku marmeladi/ Iltalypsy Oy
  • Valkosipulihauki / Haapaniemen Matkailu
  • Villihiisi-tuotteet: Amandan Raparpericurd / Kurjettaret
  • Villihiisi-tuotteet: Ruusan Mansikkakastike/ Kurjettaret
  • Willimaku-lahja: Willimaku Mesiangervokuohujuoma, Willimaku Kuusenkerkkäsiirappi/ Iltalypsy Oy

Kilpailu oli tasaväkinen ja tuotteet onnistuneita kokonaisuuksia. Tuomaristo arvioi tuotteita tuotelahjan näkökulmasta ja painotti tuotteissa mm. viimeisteltyä ja houkuttelevaa ulkonäköä sekä laatuvaikutelmaa, maistelutuotteissa herkullisuutta ja paikallisia raaka-aineita, vastuullisuutta, käytettävyyttä sekä innovatiivisuutta. Tuomarien arviointikeskustelussa vilahtelivat sanat kuten suomalaisuus, design, kansainvälisesti toimiva lahja ja kommentit kuten ”olemme sellaisten asioiden äärellä, että näitä ei muualta löydy”. Tuomaristo oli erittäin vaikuttunut, että alueellamme on näin upeita tuotebrändejä ja laaja kattaus paikallisia lahjatuotteita!

Euroopan ensimmäisen Local Food Gift Challenge -kilpailun tuomaristoon oli kutsuttu alueen vaikuttajia ja toimialan edustajia; Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen, Koivumäen Kartanon toimitusjohtaja Sari Mielonen, Puijon Ravintoloiden päällikkö Sari Masanen sekä Lakeland II-hankkeesta projektipäällikkö Sari Hyttinen ja matkailun asiantuntija Teija Neuvonen.

Kirsi Soininen Kuopion kaupungilta totesi kilpailun jälkeen, että paikallisten tuotelahjojen runsaus, kansainvälisille markkinoille jo valmiit tuotteet sekä vielä kehitystä kaipaavien tuotteiden lupaavuus yllättivät ja ilahduttivat: 

Kilpailu näytti sen, että Pohjois-Savolla on annettavaa maailmalle.”

LOCAL FOOD GIFT CHALLENGE, KUOPION OSAKILPAILU 26.8.2020 OSALLISTUJAT

Valmiit lahjapakkaukset

  • Valkosipulisuola, yrttisuola ja marjajauhe: Vanhamäen Hyvinvointikeskus
  • Willimaku-lahja: Willimaku Mesiangervokuohujuoma, Willimaku Kuusenkerkkäsiirappi: Iltalypsy Oy
  • Talwimaku-lahja (sesonki): Talwimaku glögitiiviste, Talwimaku marmeladi: Iltalypsy Oy

Yksittäiset tuotteet ja Säilykkeet

  • Kuopio-Hunaja: Virtalan Tila
  • Luomu Omena-hillo: Hiekkala
  • Luomu Päärynä-Tyrni-hillo: Hiekkala
  • Luomu Päärynä-Omenasiirappi: Hiekkala
  • Tattari luomuhunaja: Vipumäen Tila
  • Monikukkahunaja: Vipumäen Tila
  • Horsmahunaja: Vipumäen Tila
  • Villihiisi-tuotteet, Ruusan Mansikkakastike: Kurjettaret
  • Villihiisi-tuotteet, Amandan Raparperi Curd: Kurjettaret
  • Villihiisi-tuotteet, Lyytin Raparperisinappi: Kurjettaret
  • Villihiisi-tuotteet, Killin Raparperivaahtokarkki: Kurjettaret
  • Valkosipulihauki: Haapaniemen Matkailu

Juomat

  • Mansikka-kuohu: Nenosen Mansikkatila
  • Mansikkalimonadi: Iso Kallan Panimo
  • Karviais-raparperilimonadi: King’s Crown
  • Mansikkalonkero – Mocking Bird Long Drink: Iso Kallan Panimo
  • Groteski-olut: Iso-Kallan Panimo
  • Savo Witbier: Iso Kallan Panimo
  • Lagarto luomukahvi: Café Nazca
  • I Love Kuopio (Colibri) perulainen kahvi: Café Nazca

Keittiötavarat

  • Keraaminen mansikkamuki: Keraamiikkastudio Jenni Linnove
  • Keraamiset lusikat: Keramiikkastudio Jenni Linnove
  • Puiset salaattiottimet: Keramiikkastudio Jenni Linnove
  • Kattausvälineet raitaepdiootti/teräs; voiveitsi, salaattiottimet, juustohöylä, kakkulapio, kalalapio, juustoveitsi, kakkulapio, kalalapio, juustoveitsi: Iisalmen Korukivi
  • POT uunipata: JP Studiokeramiikka
  • POT purkit: JP Studiokeramiikka

Lisätietoja Local Food Gift Challengesta antavat:

Henna Lehikoinen, Savonia, p. 044 785 6021, henna.lehikoinen@savonia.fi

Johanna Kantala, Savonia, p. 044 785 6925, johanna.kantala@savonia.fi

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa