Hungry for Finland kunniamaininnat Pohjois-Savon ruokamatkailulle

16.09.2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA
 

Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021 toi kunniamaininnat Pohjois-Savon ruokamatkailulle.

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun arviointiraati on palkinnut 16.9.2021 kunniamaininnoilla laajan kattauksen pohjoissavolaista ruokamatkailua. Maininnan saivat Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus (Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria) sekä kehitteillä oleva Gastrojuna (GreenEscape). Nielu metsäravintolan valittiin Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2021, jossa todellinen fine dining tuodaan keskelle suomalaista metsää. Palkinnon jakoivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Senior Director Travel Kristiina Hietasaari, Business Finland Oy/ Visit Finland. Kilpailuun osallistui 77 monipuolista ja tasokasta tuotetta. Tänä vuonna erityistavoite oli saada mukaan uusia tuotteita, joilla noustaan korona-ajasta. Kilpailuun osallistuneista ruokamatkailutuotteista 33 ovat kehittämisvaiheessa.

Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena. Kilpailulla rohkaistiin ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Vuoden 2021 kilpailu on järjestyksessä neljäs, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017 ja 2019.

Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria.

Arvioraadin perusteet: Kuopion alue, Pohjois-Savon maakunta, on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota juhlitaan vuosina 2020-2021. Pohjois-Savon tarjontaan kuuluvat myös herkulliset SATOA Kuopio Food Festival ja villiruokatapahtumat. Kokonaisuuteen kuuluvat jo olemassa olevien tuotteiden ja tapahtumien lisäksi yksilö- ja ryhmämatkailijoille sopivaa tekemistä sekä monipuolista tapahtumatarjontaa. Pohjois-Savon lähiruokatoimijat ovat jo pitkään tehneet systemaattista yhteistyötä lähiruuan esille nostamiseksi. Yhteistyö on konkretisoitunut hienoiksi tapahtumiksi Euroopan ns. gastronomisen pääkaupungin statuksella vuosina 2020-21. Tapahtumakokonaisuus on hyvin ja ammattimaisesti rakennettu, tuoteperhe kehittää alueen toimijoiden yhteistyötä ja luo tunnettuutta koko alueelle. Pohjois-Savon aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa, uudenlaisia elämyksiä ja ruoan ympärille kietoutuvia monipuolisia tapahtumia juhlavuosina 2020-21. Toiminnassa on myös selkeä jatkumo, festivaalit ja ruokamatkailutuotteet jatkavat juhlavuoden jälkeenkin, toistuvat useampana vuonna.

”Olen iloinen ja ylpeä kaikkien Pohjois-Savossa tähän työhön pitkäjänteisesti sitoutuneiden tahojen puolesta – kumppaniyrityksemme, kehittäjien ja rahoittajien. Nyt on aika juhlia – Pohjois-Savo on niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin tunnettu sekä tunnustettu ruokamaakunta, onnittelut kaikille meille! Olemme rakentaneet yhdessä alueen ruoka- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa upean kattauksen matkailijoille maistettavaksi, elettäväksi ja koettavaksi. Tästä työstä meille jo myönnettiin Euroopan gastronominen maakuntatunnustus vuosille 2020 ja 2021 ja tämä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailun kunniamaininta on mahtavan iloinen asia. - Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.”

”Satoa-tapahtumat ovat tuoneet lähiluonnon ja maakunnan maut pellolta pöytään maistettaviksi kuopiolaisille makukadun muodossa jo usean vuoden ajan. Sen lisäksi, että se on iloinen ruoan ympärillä tapahtuva satokauden kaupunkijuhla, tapahtuma on tuonut alueen yrittäjiä yhteen luoden mahtavia mahdollisuuksia uudenlaisille yhteistyölle. Tapahtumassa mukana olevat upeat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita. Kiitos heille! Näistä ainutlaatuisista tapahtumista, elämyksistä sekä yrittäjistämme on ollut ilo ja ylpeys kertoa myös kansainväliselle yleisölle ja luoda samalla sekä Suomikuvaa että tehdä Pohjois-Savoa tunnetuksi hämmästyttävän hyvän, monipuolisen ja puhtaan ruuan Mekkana.” - Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.”

Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy (kehitteillä oleva tuote, Parvathy Venugopal)

Arvioraadin perusteet: Gastrojuna on kehitteillä oleva tuote, jonka ensimmäinen reittisuunnitelma kilpailutuotteessa oli Helsingistä Kuopioon. Höyryjunassa viihdyttävät ruokakulttuurin ja kulttuurin taitajat. Paikalliset keittiömestarit tuottavat junaan farm-to-train -maistelumenuita ja -juomatuotteita. Junasta voi ostaa myös paikallisia ruokalahjatuotteita. Kyseessä on mielenkiintoinen kehittämissuunnitelma, jossa yhdistyvät kulinaristiset, lähiruokaa ja sen tekijöitä esiintuovat menut sekä kulttuurinautinnot paketoituna elämykselliseen junamatkaan. Hyvää yhteistyötä yli toimialojen.

"Gastronomia on aina kiinteä osa ihmisiä ja paikallista kulttuuria - ja tämän yritämme saavuttaa Gastrojunassa! Tarjoamalla innovatiivisia paikallisia ruokakokemuksia ja yhdistämällä ne tarinoihin maanviljelijöistä, kalastajista ja huippuyrittäjistä, kokeista, paikallisista taiteilijoista, käsityöläisistä ja festivaaleista ne muodostuvat ainutlaatuisiksi matkailukokemuksiksi. Ja kaikki tämä samalla, kun matkustat hitaasti vanhalla höyryjunalla ainutlaatuisiin Suomen kohteisiin!” - Parvathy Venugopal, toimitusjohtaja, GreenEscape.

Lisätietoja

ERG viestintä Niina Vänttinen https://www.tastesavo.fi/yhteystiedot

Pohjois-Savon kattaus https://www.tastesavo.fi/

Green Escape Parvathy Venugopal parvathy@greenescape.fi
 

ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0
 

ERG Kuvat, Ruokalähettiläät: https://www.dropbox.com/sh/qpyxbbjo2h6kim9/AADbvz49LYMjARI4lOTTB0-ra?dl=0 https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h  
 

Satoa Kuopio Food Festival: https://www.dropbox.com/sh/pmov31o69suvzgy/AABDVcb_PGgiokEuVtqoptkla?dl=0  

Info: European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus vuosille 2020-21 Pohjois-Savon ja Kuopion alueella on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja on verrattavissa Euroopan Kulttuuripääkaupunki-titteliin. Maailman ruokamatkaliiton (WFTA) viime vuonna tekemässä tutkimuksessa 86 prosenttia matkailijoista kertoi, että heidän matkakohdevalintaansa vaikuttaa sen ruoka- ja juomatarjonta.  Tunnustus on askel pitkäjänteisessä kehitystyössä kohti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettua Pohjois-Savon ruokamaakuntaa sekä houkuttelevaa ruokamatkailun kohdetta.  ERG -tunnustuksen myöntää eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto IGCAT, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SawoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä.

Mukana kehitystyössä on liki 100 yritystä, tapahtuma­toimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta. Strategisen tason hankkeissa on tehty strategiatyötä sekä alueellisesti (GastroPlan) että vaikuttaen tulevan ohjelmakauden rahoitusohjelmiin kansainvälisessä yhteistyössä (EUREGA). Kohti strategisia tavoitteita vievät Gastro Business -hanke tukien yritysten kehittämistä koulutuksin, ERG juhlavuosi -hanke, jossa juhlavuoden ohjelma käytännössä toteutetaan. Savolaisuus on makuasia -hankkeessa European Region of Gastronomya tehdään tunnetuksi alueellisesti ja erityisryhmiä osallistaen. Yritysryhmähankkeet, kuten esimerkiksi Gastronominen silta, joka keskittyy elintarvikeyritysten yhteistyöhön sekä vientiin ja Four Season Derby, jossa painotetaan maaseutumatkailun tuotteistamista tukevat ja jalkauttavat kokonaisuutta.

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa