• >

  Juhlavuoden
  tapahtumat

  European Region of Gastronomy 2020-21 aikana Pohjois-Savossa tapahtuu toinen toistaan maukkaampia elämyksiä.  TAPAHTUMAKALENTERI

 • >

  Elämää
  luonnon rytmissä

  Teemaviikot 2020-21: Herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet MAKUMATKAT.

Koe mualiman kulinaarinen napa ja Euroopan maukkaimmat vuodet 2020-21. Puhdas luonto ja lähiruoka lautasella: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. Juhlavuosien ohjelmassa on gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, jotka hivelevät matkailijoiden makunystyröitä. Kantavana teemana on elämä luonnon rytmin mukaan, ja valokeilaan nousevat puhdas lähiruoka ja luonnosta saatavat raaka-aineet; marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus. Teemaviikoilla ohjelmassa on esimerkiksi marjastus- ja sienestysretkiä, piknikkejä, kokkauskursseja, työpajoja, pop up -ravintoloita, ruokamatkapaketteja sekä ruokafestivaaleja. Kokonaisuuteen kuuluu lisäksi sekä yksilö- että ryhmämatkailijoille sopivia herkullisia matkoja.

Toteutuvat tapahtumat löytyvät tapahtumakalenteristamme ja ryhmille suunnatut sisällöt löytyvät Makumatkat Savossa -sivulta.

Covid-19 -epidemiasta johtuen ohjelmassa voi olla muutoksia.  

#ERG ohjelma: Teemaviikot, kohokohtia & festivaaleja

18.-19.6.2021 SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali POSTPONED 2022

18.-19.6.2021 seikkaillaan  SATOA Goes WILD -villiruokafestivaalin johdattelemana Kuopiossa, tapahtuma tekee kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen. Wildissa yhdistyvät yhdessä syöminen, liikkuminen ja kulttuurin nauttiminen. Tapahtumassa pääroolia esittävät paikalliset villit raaka-aineet, joista maukkaita annoksia ovat luomassa paikalliset huippuravintolat. SATOA Goes WILD on ”food walk”-tyyppinen villi ruokaseikkailu Kuopion keskustan alueella. Festivaalin muodostavat eri puolelle kaupunkia sijoittuvat keskustan kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up ravintolat. Ruoan ohella SATOA Goes WILD tuo kaupunkiin festivaalireitin varrelle runsaasti kaikille avointa, maksutonta ja monipuolista ohjelmasisältöä: tanssia, musiikkia ja taideinstallaatioita.

Tapahtumaan voi osallistua ostamalla leimattavan festivaalipassin, joka toimii samalla pääsylippuna tapahtumaan. Lisämaksusta ravintolapisteiltä voi hankkia erilaisia teemaan sopivia juomia villiruokamenun seuraksi.


25.-26.6.2021 Lohimaan Juhannus

Keskikesän perinteinen juhannusjuhla Lohimaassa Tervossa. Ihmiset kerääntyvät sankoin joukoin juhlimaan juhannusta kauniin Äyskosken äärelle Lohimaan upeaan miljööseen. Varsinkin perheen lapset onkivat innokkaasti lohia, jotka sitten valmistetaan asiakkaan haluamalla tavalla herkulliseen muotoon omaan ruokapöytään Lohimaan ammattitaitoisen henkilökunnan toimesta. Myös valmiita kala-annoksia löytyy heti syötäväksi tai mukaan kesämökin ruokapöytään. Juhannusaaton illan kruunaa näyttävä kokko sekä ravintolan iltabileet live-musiikin tahdissa. Lohimaa tarjoaa kauempaa tuleville juhannuksen viettäjille viihtyisää huonemajoitusta upeilla koskimaisemilla. 
www.lohimaa.fi   25.6.2021 Kuopion Sataman juhannus POSTPONED 2022

Sataman juhannus on kaupunkilaisten oma juhannusjuhla, jota vietetään Kuopion satamassa Kallaveden rannalla. Kyseessä on koko perheen tapahtuma livemusiikin ja perheen pienemmille suunnatun ohjelman merkeissä. Satamasta lähtee myös juhannusristeilyt Kallavedelle sekä alueen ravintolat ja kahvilat palvelevat juhannuksena asiakkaita. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

www.kuopiontori.fi


KATSO KAIKKI KESÄKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

9.–10.7.2021 Oluset, Iisalmi & Koko perheen Limuset 8.7. POSTPONED 2022

Suomen suurin ja vanhin olutjuhla on rento kesätapahtuma Iisalmessa, jossa tapaat varmasti niin vanhoja kuin uusiakin tuttuja! Olusilla nautitaan kesäfiiliksestä, hyvästä musiikista, mahtavasta juomatarjonnasta ja erityisesti rennosta seurasta. Mukana on myös tarkkaan valittuja erikoisoluita. Olusia ja Limusia juhlitaan Luuniemen juhlakentällä Iisalmessa. Alueella on suuri teltta, näyttävä esiintymislava ja 6000 asiakaspaikkaa. Tapahtuma-alue on lyhyen kävelymatkan päässä Iisalmen keskustasta. Limusilla myydään ruokaa sekä alkoholittomia juomia. Olusten ikäraja on 18 vuotta. Oluset juhla-alue on kokonaan anniskelualuetta ja tämän vuoksi alaikäiset eivät pääse tapahtumaan edes huoltajien kanssa. 


16.-18.7.2021 Suonenjoen mansikkakarnevaali ja lähiruokafestari

Mansikkakarnevaaleja on Suonenjoella järjestetty vuodesta 1970 alkaen, ja se yksi Suomen pitkäaikaisimmista kesätapahtumista. Karnevaalit pidetään heinäkuussa aikana, jolloin suomalaiset mansikat ovat makeimmillaan. Kolmipäiväinen juhlinta käynnistyy perjantaina kaupungin läpi kulkevalla karnevaalikulkueella. Huippuartistikattauksen lisäksi voidaan nautiskella mm. Mansikkatorin markkinahumusta ja tehdä mukavia ostoksia, nauttia tivolin tarjoamasta ilottelusta, laulukilpailuista, mansikansyönnin SM-kisasta, monipuolisesta alueen ruoka- ja juomatarjonnasta sekä mukavasta karnevaalitunnelmasta. Lapsille järjestetään omaa ohjelmaa. Tuttuun tapaan viikonlopun aikana kruunataan mansikkatyttö sekä palkitaan ansioitunut mansikkaisäntä.  Perinteisiin on kuulunut myös käydä Mansikkakirkossa, jossa esiintyy valtakunnan tähtiartisti.  Suonenjoen Mansikkakarnevaalien aikaan on luvassa paljon oheisohjelmaa. 

 • Suonenjoen Mansikkakarnevaalien alueelle on vapaa pääsy.  Iltaohjelmat ovat maksullisia.
 • Lisätietoja www.mansikkakarnevaalit.fi

KATSO KAIKKI HEINÄKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

7.8.2021 Lapinlahden juusto- ja viinijuhlat, Lapinlahti 

Juhlat ovat hyvien ystävien, makuhermoja kutkuttavien juustojen ja hyvän musiikin ympärille koottu ainutlaatuinen, tunnelmallinen tapahtuma. Juhlien keskipisteenä komeilee 20 m muhkea juustopöytä, jonka herkut ovat nautittavissa aina klo 24 saakka. Juustopöydän valikoimaan kuuluu kymmenkunta erilaista juustoa sekä runsaasti juuston kanssa yhteen sopivia kasviksia, hedelmiä, hilloja että leipätuotteita. Vuosittain juustopöydässä on ollut tapana esitellä myös uutuuksia. Maittavien juustojen lisäksi tarjolla on useita, huolella valittuja puna- ja valkoviinejä, jotka sopivat juustopöydän antimien kanssa nautiskeltavaksi. Illan aikana vieraita viihdyttävät artistit, joiden ohjelmistossa on sekä rauhallista ruokailumusiikkia, tanssimusiikkia että illan lopuksi menevämpää meininkiä.

 • Seuraava tapahtuma 7.8.2021
 • Liput: 45 € sis. ohjelman ja juustopöydän.
 • Tapahtumapaikka: Lapinlahden Jäähalli, Ringettetie, 73100 Lapinlahti
 •  www.juustojaviinijuhlat.fi


7.8.2021 Louhenkatupäivä, Iisalmi  

Louhenkatupäivänä Iisalmen ja koko Ylä-Savon parhaat kaupat ovat kokoontuneet yhdessä Iisalmen kaduille. Kadut valtaavat erilaisten myyntikojujen lisäksi toinen toistaan houkuttelevimmat street food -kojut. Markkina- ja katuruokatapahtuman hengen lisäksi on tarjolla viihdykkeeksi monenlaista ohjelmaa aina muotinäytöksistä musiikkiesityksiin.  Ihmisvilinän loistavassa tunnelmassa myös kauppa käy. Louhenkatupäivä on kaupunkikarnevaali, josta on muodostunut yksi Ylä-Savon suurimmista, jos ei suurin, ilmaistapahtuma.


6.-7.8.2021 Sampea ja samppanjaa, Varkaus

Sampea ja Samppanjaa -tapahtumaa vietetään vuosittain elokuun toisena viikonloppuna Varkauden Itsenäisyydenpuistossa Pirtinvirran rannalla. Kesäinen puistojuhla on vuosien saatossa kerännyt tuhansittain varkautelaisia sekä muualta tulleita juhlimaan elokuisessa illassa suomalaisten eturivin artistien tahdissa. Varkauden nimikkokalan kunniaksi vietettävä tapahtuma tarjoilee myös ensiluokkaisia ruoka- ja juomaelämyksiä. Juhlateltassa herkutellaan runsaalla illallisella ja maistellaan kaviaaria sekä laadukkaita virvokkeita. Myös kenttäalueella pääsee nauttimaan sampea ja samppanjaa sekä tasokasta lähiruokaa.

 • Liput: Tapahtumaan on pääsymaksu. Hintatiedot julkaistaan keväällä vuosittain.
 • Tapahtumapaikka: Varkauden itsenäisyydenpuisto, Ahlströminkatu 4, Varkaus
 •  www.sampeajasamppanjaa.fi

27.–28.8.2021 Satoa Kuopio Food Festival 

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia satokauden ruoka-annoksia. Joka vuosi paikalliset ravintolat kokoontuvat torialueen laitamille tarjoamaan maukkaita annoksia, joiden puhtaiden makujen alkuperä johtavat pohjoissavolaisten ruokatuottajien tiloille. Tapahtumassa myydään pieniä 3-6 euron arvoisia annoksia. Edulliset hinnat houkuttelevat kokeilemaan useita makuja, ja kannattamaan sitä kautta myös oman alueen ruoantuotantoa. Tapahtuma on ikärajaton (osalla pisteistä on anniskelu-alueet) ja pääsymaksuton. Ravintolapisteitä tapahtumassa on n. 20-25 kpl.


KATSO KAIKKI ELOKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

10.-12.9.2021 Kuopion Kalaryssäys (Siirtyy 2022)

Kalaryssäys kutsuu koko perheen kalatapahtumaan Kuopion Satamatorille, jossa pääosassa on kotimainen kala ja siitä valmistetut herkut. Kotimaista kalaa, luonnon antimia.Kuopion kalamarkkinat "Kalaryssäys" järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Tapahtuma on jatkunut tähän asti joka syksy Kuopion Satamatorilla. Markkinoiden tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen edistäminen sekä tuoda yleisön tietoon kalankäsittelyyn  ja kalankäyttöön liittyviä asioita. Tapahtumalla on vakiintunut asema maakunnassa ja sen pääosassa ovat kotimainen kala- ja maalaistuotteet.


KATSO KAIKKI SYYSKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

22.–30.8.2020 Satoa Kuopio Food Festival WEEK!

22.-30.8.2020 Kuopiota juhlitaan SATOA Kuopio Food Festival Weekin herkkujen kera. Torilla järjestettävä perinteinen Satoa-ruokafestivaali muuntuu SATOA-viikoksi. Mukanaolevissa ravintoloissa voi nauttia Satoa-annoksista ja menuista. Ohjelmassa on myös mm. ruokakursseja. SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä.

Syksyllä 2021 palataan taas torille. Popup-ravintoloiden tarjontaan kuuluu 3 - 6 € annoksia, joita voi nauttia Kuopion torin kulmilla katuruokakulttuurin hengessä. SATOA -katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Tapahtumassa kävi vuonna 2018 noin 20 000 kävijää ja ruoka-annoksia myytiin 40 000. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta. Tapahtuma on ikärajaton (osalla pisteistä on anniskelu-alueet) ja pääsymaksuton.


KATSO KAIKKI ELOKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

11.9.2020 ERG 2020-21 Avajaiset Kuopiossa


TBA Avajaisjuhlat pe 11.9.2020 Kuopiossa
TBA Kansainvälinen seminaari, teemana ruoka ja hyvinvointi, yhteistyössä www.igcat.org


10.9.2020 Local Food Gift Challenge

Kilpailussa valitaan Euroopan parhaat ruoka- ja keittiötavaralahjat. Matkailijoiden kiinnostus aitoihin paikallisiin ruokiin sekä uusiin gastronomisiin kokemuksiin on jatkuvassa kasvussa. Kysynnän kasvaminen on lisännyt tarvetta gastronomisiin lahjoihin tuliaisina sekä matkamuistoina. 

Local Food Gift Challenge – ohjelman loppuhuipennus on syksyllä 2020, jolloin yksi kehitetyistä lahjoista nimetään juhlavuoden viralliseksi gastronomiseksi lahjaksi. Kun kansainvälinen raati arvioi lahjoja, huomiota kiinnitetään muun muassa pakkaukseen ja sen materiaaliin, kuljetuskelpoisuuteen, tuotteen tarinaan sekä perinteen ja innovaation yhdistymiseen.

IGCAT-järjestö (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) on luonut Local Food Gift Challenge –ohjelman, sillä gastronomisten lahjojen suosio on kasvanut huomattavasti. Ostamalla matkamuistoksi esimerkiksi reseptikirjan täynnä paikallisten herkkujen ohjeita, matkaaja pystyy ”jatkamaan” matkaa kotona jakamalla parhaat muistonsa ystävien ja perheen kesken laittaessaan ruokaa matkakohteen reseptien mukaan. IGCAT-järjestön tavoitteena on tunnistaa parhaat ja innovatiivisimmat gastronomiset lahjat, jotka valmistetaan paikallisesti ja jotka ylläpitävät kulttuurin ja ruoan monimuotoisuutta.

Ruokalahjoilla (Food gifts) tarkoitetaan tyypillisiä paikallisia herkkuja, jotka sopivat viemisiksi ilman pilaantumisvaaraa. Niiden tulee olla sopivia ihmisravinnoksi ja ruokaturvallisuutta koskevien säädösten sekä standardien mukaisia. Ruokalahjojen valmistuksessa tulee suosia Pohjois-Savolaisia raaka-aineita sekä paikallista tuotantoa.

Keittiöesinelahjat (Kitchenware gifts), tarkoittavat ruoanlaitossa käytettäviä välineitä kuten astioita, kirjoja ja tekstiilejä. Lahjojen tulee olla yhdistettävissä paikallisiin ruokaperinteisiin ja olla helposti kuljetettavissa tuliaisena. Lahjojen tulee olla käyttökelpoisia ja niiden valmistuksessa tulee suosia Pohjois-Savolaisia raaka-aineita sekä tuotantoa.

www.tastesavo.fi  


11.–13.9.2020 Kuopion Kalaryssäys

Kalaryssäys kutsuu koko perheen kalatapahtumaan Kuopion Satamatorille, jossa pääosassa on kotimainen kala ja siitä valmistetut herkut. Kotimaista kalaa, luonnon antimia.Kuopion kalamarkkinat "Kalaryssäys" järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1993. Tapahtuma on jatkunut tähän asti joka syksy Kuopion Satamatorilla. Markkinoiden tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen edistäminen sekä tuoda yleisön tietoon kalankäsittelyyn  ja kalankäyttöön liittyviä asioita. Tapahtumalla on vakiintunut asema maakunnassa ja sen pääosassa ovat kotimainen kala- ja maalaistuotteet.


KATSO KAIKKI SYYSKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

9.10.2020 Yhteinen syysloman aloitus ja pianotaiteilija Juho Kela Koivumäen Kartanolla 
 

TBA Tästä alkaa syysloma! Haluamme kutsua eteläisen Kuopion asukkaat viettämään yhteistä syysloman aloitusta valmiin aterian ääreen perjantaina 9.10.2020 klo 16 alkaen. Nautitaan yhteisestä ja tunnelmallisesta illasta perheen ja ystävien kesken Koivumäen Kartanolla. Vieraita viihdyttää yli 100-vuotiasta flyygeliä soittaen nuori pianotaiteilija Juho Kela sekä lapsille pientä omaa ohjelmaa.

Tervetuloa viihtymään!

Buffet aikuiset 24,90 €/hlö, lapset 4-12 v. 12 € ja lapset alle 4 v. 6 €.

Pöytävaraukset kartano@koivumaenkartano.com tai soita 017-3614291. Lämpimästi tervetuloa! 
 


15.10.2020 Food Film Menu

Torstai 15.10. klo 17. – 18.30 täyttää Kino Kuvakukon valkokankaan pohjoissavolaisilla gastronomisilla kuvilla, kun katsottavana on Euroopan parhaat ruokalyhytelokuvat!

Illan aikana esitetään ensimmäistä kertaa pohjoissavolaisia lähituottajia, lähiruokaa ja luonnonantimia brändäävä Varjeltu salaisuus- lyhytelokuva. Lyhytelokuva vie katsojat pohjoissavolaisen gastronomian alkulähteille paljastamalla pohjoissavolaisen maukkaan ja monipuolisen alkutuotannon salaisuuden. Elokuvan on tilannut Savolaisuus on makuasia -hanke, osa Kuopion alueen European Region of Gastronomy hankekokonaisuutta. Videon on hankkeelle tehnyt BrainyDay Visual Oy.

Kino Kuvakukossa esitetään kooste myös pohjoismaista ruokavaliota esittelevästä minisarjasta Makumittelö – Pohjoismainen ruokaseikkailu Savossa. Makumittelössä kolme sosiaalisen median vaikuttajaa saavat tehtäväkseen löytää Pohjois-Savon puhtaimmat ja parhaat raaka-aineet. Makumittelössä Lotta Saahko, Janne Kaperi ja Joonas Pesonen pysähtyvät pohjoissavolaisissa kohteissa keräten mukaan metsästä löytämiään ja paikallisilta yrittäjiltä saamiaan raaka-aineita. Näitä raaka-aineita käyttämällä kilpailijat, yhdessä kuopiolaisten keittiömestareiden kanssa, valmistavat pohjoismaisen kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden. Elokuvan on tilannut Gastrobusiness -hanke, joka on osa Kuopion alueen European Region of Gastronomy hankekokonaisuutta. Videosarjan konsepti ja tuotanto  Makugassi – Matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat ry.

Kahden pohjoissavolaisen ruoka-aiheisen lyhytelokuvan lisäksi Kino Kuvakukossa näytetään kokonaisuudessaan European Region of Gastronomy alueiden välisen lyhytelokuvakilpailun, Food Film Menu -kilpailun vuoden 2020 kolme parasta lyhytelokuvaa. Illan aikana katsottavat kaksi pohjoissavolaista lyhytelokuvaa tulevat olemaan Suomen edustajia kilpailussa vuonna 2021.

TERVETULOA MUKAAN MAKUSTELEMAAN POHJOISSAVOLAISIA GASTRONOMISIA KUVIA!

Tilaisuus on maksuton mutta vaatii ilmoittautumisen ma 12.10. mennessä. Ilmoittaudu mukaan täällä

Tulethan mukaan vain terveenä! Seuraamme Covid-19 tilannetta ja rajoituksia ja siksi muutokset tapahtuman toteutukseen tai aikatauluun ovat mahdollisia. Tilaisuuden henkilömäärä on rajattu, jotta voimme noudattaa turvavälejä ja suosittelemme kaikille osallistujille kasvomaskin käyttöä.


16.10.2020 Makuja Hallista
 

kuopion kauppahallissa perjantaina 16.10. klo 17–21

Yhden illan juttu -ostostapahtuman iltana ovat Kauppahallin ovet auki klo 17-21. Rotisseur-kokit luovat fine-dining maisteluannoksia myymälöidemme raaka-aineista! Menu herättelee uusia makuyhdistelmiä Kauppahallin tarjonnasta antaen makunystyröille elämyksiä ja kotikokeille ideoita. Annosten hinnat alkaen 3 €.

Illan aikana livemusiikkia tarjoaa Hurmos Coverband DUO-kokoonpanolla.

Muutokset mahdollisia, seuraa tapahtumailmoittelua Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1647527132085608


17.10.2020 Pop up -päivä Matkuksessa klo 10-16

Matkuksessa tapahtuu: Lähiruoka pop up la 17.10. klo 10–16
Syksyn värikkäät herkut: pyhäinpäivän kattaus ja syysloma #savolaisuusonmakuasia

Pohjois-Savo on Euroopan maukkain maakunta – ja se on huomattu myös maailmalla! Seutumme European Region of Gastronomy 2020-21 -tunnustuksen kunniaksi kauppakeskus Matkuksessa järjestetään juhlavuoden mittaan herkullisia pop up -tapahtumia, joista löydät lähellä tuotettuja makuja ja vastuullista inspiraatiota arjen ja juhlan ruokapöytiin.

Juhlavuotena 2020 – 2021 Kuopio ja Pohjois-Savo ovat mualiman kulinaarinen napa. ERG-tunnus viestii vastuullisesti tuotetun laadukkaan, yrittäjyyttä tukevan ja paikallisen ruokakulttuurin puolesta ja se myönnetään Euroopassa yhdelle tai useammalle alueelle vuosittain. Pohjois-Savolle tunnustus myönnettiin vuosille 2020–2021 – ensimmäisenä Suomessa!

Matkuksen pop up -tapahtumien toimijat ovat kaikki Pohjois-Savon alueelta, joten voit nauttia tapahtumapäivinä paikallisista ja vastuullisesti tuotetuista makuelämyksistä. Mukana on paikallisten tuottajien monipuolinen lähituotetori sekä esimerkiksi erilaisia lähiruokateemaisia pop up -ravintoloita. Tapahtumapäivänä esitellään lähellä ja vastuullisesti tuotettuja satokauden makuja, jotka hemmottelevat makunystyröitä loppukesän lämmössä. Tule maistamaan paikan päälle ja kata myös kotona juhlallinen ateria alkaneen arjen keskelle!

Myyjien kokoonpano vaihtelee kerroittain, mutta tuotevalikoima on monipuolinen liha- ja maitotuotteista hunajaan ja leivonnaisiin. Useimmat myyjämme ovat ERG-hankekumppaneita tai paikallisten REKO-rinkien myyjiä

Ilmoittautumistilanne elää koko ajan mutta mukaan la 17.10. pop up -tapahtumaan on jo ilmoittautunut:

Hunajalähde Oy

Soisalon hunaja

Piirakka & Pulikka

Hiekkalan tila

Kurimon tila

ANTI Contemporary Art Festival Kuopio

Aetoleipuri Oy/Julkulan leipomo

Iltalypsy Oy

Palvelualan Opisto Kuopio (PAOK)

Koivumäen kartano

Ravintolamestarit Oy

MTK Nuoret

Kuopion oppaat

Rantalan Talakkuna

Järvikylä puutarha

Hodarikoju Oy

Tiukkapipo

Savonia AMK

Maitomaa

Mukana myös kattavasti Reko-toimijoita, joilla mukana leivonnaisia, lihaa ja esimerkiksi hilloja.

Covid-19 tilanteesta johtuen muutokset tapahtuman toteutukseen ovat mahdollisia. Muutokset mahdollisia myös mukana olevien toimijoiden osalta.

Seuraavan Matkuksen lähiruoka pop upin voi myös merkitä jo kalenteriin:

La 12.12. klo 10–16 Joulun aika: juhlakauden kestävimmät herkutTervetuloa!

Tulethan paikalle terveenä, pidät mahdolisuuksien mukaan kasvomaskia ja pidät huolta hyvästä käsihygieniasta.

Tervetuloa!


27.10.-1.11.2020 ANTI – Contemporary Art Festival, Kuopio 

Kansainvälinen ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään 19. kerran vuonna 2020 osana Kuopio Region of Gastronomy -juhlavuotta ja festivaalin teemana on ruoka. Tapahtuman ajankohtaa on siirretty covid-19 vuoksi ja uudet päivämäärät julkaistaan 2020.

Festivaaliohjelmisto koostuu monialaisten taiteilijoiden teoksista ja projekteista, jotka käsittelevät ruokaa eri näkökulmista. Jälleen kerran kutsumme Kuopioon kansainvälisesti menestyneitä, palkittuja taiteilijoita ja tämän hetken kiinnostavimpia kotimaisia taiteilijoita. Festivaaliviikolla jaamme yhden maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista, ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon. Vuoden 2020 palkinnonsaajaehdokkaiden teokset esitetään Kuopiossa festivaaliohjelmiston yhteydessä. ”Ruoka on sivilisaation sydän. Se vaikuttaa yhtä painokkaasti niin henkilökohtaisella, kansallisella kuin maailmanlaajuisella tasolla. Onko olemassakaan teollisuuden- tai tieteenalaa, toimintaa tai aihetta, joka olisi poliittisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti merkittävämpi kuin ruoka?”
- Taiteelliset johtajat Gregg Whelan ja Johanna Tuukkanen


KATSO KAIKKI LOKAKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN

9.12.2020 Jouluinen Maistellen Kuopiota ruokakiertoajelu

Klo 11.30-16.00. Lähtö Kaupungintalon edestä. Torin puolelta.

Ohjelma ja menu:

Osallistumismaksu sisältää tervetulojuoman ja lähiruokalautasen Puijon Torniravintolassa, lounaan pääruoan Koivumäen Kartanossa, tehdaskierroksen ja pienen maistiaisen Lignell&Piispasella sekä jälkiruoan ja Kahvin Saanassa. 
Kiertoajelun päätteeksi viemme asiakkaat Kuopion kauppahalliin, joka on tunnettu lähiruoastaan ja tunnelmastaan.
Ruokailuihin ei kuulu alkoholijuomia, mutta esim. viiniä saa ostaa erikseen maisteluannoksina. 
Ammattitaitoinen oppaamme on mukana kiertoajelulla ja kertoo tarinoita matkan aikana ja ruokailujen lomassa. Opastuskieli suomi. 
 

Sitovat ilmoittautumiset maanantaina 7.12. klo 20 mennessä sähköpostilla guideskuopio@gmail.com tai p. 044 244 3899. Ohjeet osallistumismaksun 83 € maksamisesta saat ilmoittautumisen yhteydessä. Kerro myös mahdolliset erityisruokavaliot. Maistellen Kuopiota -kiertoajelu on tilattavissa ryhmille muulloinkin. 

Lisätietoja: Kuopion Oppaiden kierrokset http://www.kuopionoppaat.comp. 044 244 3899, guideskuopio@gmail.com
 

10.12.-11.12.2020 Ruokalahjatyöpajat ERG-toimistolla (peruttu)
 

Teemaviikolla pääsee suunnittelemaan uniikkeja lahjaideoita ruokalahjatyöpajoissa. Ruokalahja on hyvä lahja henkilölle, jolla on jo kaikkea tai hänelle, jolla ei ole aikaa tehdä herkkuja itse. Ruokapajoja järjestetään 10.12. klo 17-19 ja 11.12. klo 17-19 ERG-toimistolla (Puijonkatu 14, Kuopio). Ilmoittautumiset 3.12. mennessä marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi tai p. 0400 905 782.  

La 12.12. klo 10-16 ja Su 13.12.2020 klo 11-16

Matkus lähiruoka pop-up: Joulupuoti

Lähiruokamyymälä pe-su 11.-13.12.2020 Matkuksessa 

Lähiruokaa ja joulun tunnelmaa, tervetuloa keräämään maistuvimmat ideat, lahjakortit ja savolaiset elämykset pukinkonttiin! Matkuksen pop up -myymälän tuotteet ja palvelut ovat kaikki Pohjois-Savon alueelta, joten voit nauttia paikallisista ja vastuullisesti tuotetuista makuelämyksista sekä hakea inspiraatiota arjen ja juhlan ruokapöytiin.  Pop up  joulupuoti palvelee kauppakeskuksen aukiolojen mukaisesti pe-su 11.-13.12.2020 Matkuksen 1. kerroksessa, rakennuksen keskiosassa (Suomalaisen Kirjakaupan edessä, väljällä keskikäytävällä.) 

#tuepaikallista  

Myytävien tuotteiden kokoonpano vaihtelee kerroittain, mutta tuotevalikoima on monipuolinen liha- ja maitotuotteista hunajaan ja leivonnaisiin. Useimmat toimittajat ovat ERG-hankekumppaneita tai paikallisten REKO-rinkien myyjiä. Myynnissä tapahtumassa on esimerkiksi lahjakortteja ja lukuisia pien- ja lähituottajien herkkuja sekä erilaisia tuotteita. 

Matkuksen pop up -tapahtumat ja myymälät ovat osa European Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-21 -juhlavuoden teemaviikkoja. Juhlavuotena Kuopio ja Pohjois-Savo ovat mualiman kulinaarinen napa. ERG-tunnus viestii vastuullisesti tuotetun laadukkaan, yrittäjyyttä tukevan ja paikallisen ruokakulttuurin puolesta ja se myönnetään Euroopassa yhdelle tai useammalle alueelle vuosittain. Pohjois-Savolle tunnustus myönnettiin vuosille 2020–2021 – ensimmäisenä Suomessa!  

16.12.2020 Jouluinen Maistellen Kuopiota ruokakiertoajelu

Klo 11.30-16.00. Lähtö Kaupungintalon edestä. Torin puolelta.

Ohjelma ja menu:

Osallistumismaksu sisältää tervetulojuoman ja lähiruokalautasen Puijon Torniravintolassa, lounaan pääruoan Koivumäen Kartanossa, tehdaskierroksen ja pienen maistiaisen Lignell&Piispasella sekä jälkiruoan ja Kahvin Saanassa. 
Kiertoajelun päätteeksi viemme asiakkaat Kuopion kauppahalliin, joka on tunnettu lähiruoastaan ja tunnelmastaan.
Ruokailuihin ei kuulu alkoholijuomia, mutta esim. viiniä saa ostaa erikseen maisteluannoksina. 
Ammattitaitoinen oppaamme on mukana kiertoajelulla ja kertoo tarinoita matkan aikana ja ruokailujen lomassa. Opastuskieli suomi. 
 

Sitovat ilmoittautumiset maanantaina 7.12. klo 20 mennessä sähköpostilla guideskuopio@gmail.com tai p. 044 244 3899. Ohjeet osallistumismaksun 83 € maksamisesta saat ilmoittautumisen yhteydessä. Kerro myös mahdolliset erityisruokavaliot. Maistellen Kuopiota -kiertoajelu on tilattavissa ryhmille muulloinkin. 

Lisätietoja: Kuopion Oppaiden kierrokset http://www.kuopionoppaat.comp. 044 244 3899, guideskuopio@gmail.com

7.-11.12.2020 ja 14.-23.12.2020 Joululounaat Isä Camillossa

Juhlava joululounas on mainio tapa palkita yhteistyökumppani tai henkilökunta menneestä vuodesta!

Isä Camillossa pöytiintarjoiltu kolmen ruokalajin lounas on tarjolla joulun alla arkisin klo 11-14. Pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen: https://isacamillo.ravintolamestarit.net/fi/poytavaraukset/

Menun hintaan 40 € kuuluu alku-, pää- ja jälkiruoka allaolevista vaihtoehdoista. Tarjolla on joka päivä myös vaihtuva kasvismenu.
Lisätietoja joululounas -menuista löytyy Isä Camillon nettisivuilta: https://isacamillo.ravintolamestarit.net/fi/kuopio_joululounas/ 

23.11.-24.12.2020 Joululounasta Koivumäen Kartanolla

Koivumäen kartanolla vietetään tänä vuonna joulua ajalla 23.11-24.12.2020. Pikkujouluja voi toki varata paljon aiemmin ennen virallista joulun aloitusta. Kartanon joulussa salit puetaan punaiseen jouluasuun. Tunnelmalliset kynttilät, oikea kuusi, olkipukit sekä joulumusiikki tuovat vanhan ajan mummolan joulutunnelmaa. Kartanon jouluruuatkin ovat kuuluisat jo vuosikymmenten takaa.

Kartanon joululounas arkisin ma-pe klo 11-14. Pöytävaraukset TableOnlinesta tai soittamalla ravintolaan 017-3614291, jotta osaamme sijoittaa seurueet omiin pöytiin riittävillä turvaväleillä. Lounaspöydän hinta on 26,90 €/hlö. Jouluviikolla ma-to 21.-24.12. klo 11-14 joulupöytä 40,90 €. Tee pöytävarauksesi tästä: https://v2.tableonline.fi/instabook/bookings/UDkLlla?date=25-11-2020. Joulubuffet saatavana myös toimitettuna esimerkiksi työpaikallesi, lue lisää alta.

Muistathan, ettet tule ravintolaamme sairaana!

Katso menut ja muu joulutarjonta Koivumäen Kartanon nettisivuilta: https://www.koivumaenkartano.com/fi/kartanon-joulu/kartanon-joulu-2/ ja myös Koivumäen Kartanon Facebookista: https://www.facebook.com/events/459284135051136/


KATSO KAIKKI JOULUKUUN TAPAHTUMAT

MAKUMATKAT POHJOIS-SAVOSSA

TUTUSTU TAPAHTUMIIN JA RUOKAKARTTAAN