
Syömälysti
Pohjois-Savossa nautitaan ruoasta ja juomasta luonnon rytmin mukaisesti, ja puhtaat maut tulevat läheltä.
Syömälysti
Ruokapöytä on Savossa ollut aina kanssakäymisen paikka. Yhteisen ruoka- tai kahvihetken äärellä vaihdetaan kuulumiset ja laaditaan suunnitelmat loppupäivälle. Pöydän anti antaa yhteisen puheenaiheen uudessa seurueessa ja jälkiruokaan päästäessä sitä ollaankin jo vanhoja tuttuja. Ja jos kokki oli onnistunut tarjoomuksissaan, voi savolainen todeta tyytyväisenä että ”olipas se suunmukkaista”!
Syömälysti kuvaa tätä yhteisessä ruokailutilanteessa saatua mielihyvän kokemusta:
” On kun oesin keittoruuvan syönny kun sain sinun kanssas huastella”.
Tervetuloa Pohjois-Savoon huastelemmaan ja nuatiskelemmaan!

Ruokakulttuuri
Pohjoissavolainen perinteinen ruoka ja reseptiikka edustaa vahvasti itäistä ruokakulttuuria Suomessa. Itäraja on aina ollut lähellä, ja välillä ollaan oltu osa rajan toista puoltakin; yhteys slaavilaiseen kulttuuriin näkyy edelleen ruokapöydässämme. Suolasienet, hapatetut tuotteet, kukot ja tuhdit, pitkään hautuneet padat maistuvat meille edelleen. Toisen maailmansodan jälkeen luovutetusta Karjalasta evakuoitiin yli 400 000 suomalaista; nämä ortodoksiuskoiset karjalaiset toivat oman vivahteensa – kuten karjalanpiirakat - alueemme ruokakulttuuriin.

Nimisuojatuotteet
EU:n nimisuojajärjestelmä luo tuotteille lisäarvoa sekä suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä tai väärennöksiltä. Nimisuojatut tuotteet ovat ainutlaatuisia – ne tuovat alueelle lisänäkyvyyttä ja auttavat säilyttämään sen ruokakulttuuria. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Reseptit
Täältä löydät pohjoissavolaisia klassikkoreseptejä inspiroimaan kokkailuja!