
Kumppanit

Pohjois-Savon Agri-Food klusteri tarjoaa alustan ruoka-alan yritysten ja kehittäjien yhteistyölle sekä ideoiden kehittämiselle, kasvulle ja toteutukselle. Klusteri edistää alan muutoskyvykkyyttä ja kestävää kehitystä, toimien Pohjois-Savon ruokajärjestelmän kehittymisen promoottorina ja verkostojen yhdistäjänä.

Ruokalaakso-verkosto kokoaa yhteen Pohjois-Savon ruoka-alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijat sekä koulutusorganisaatiot. Sen tavoitteena on yhdistää asiantuntijuus, tarpeet ja osaaminen, edistäen elintarvikealan kehitystä ja yhteistyötä alkutuotannosta jalostukseen ja kuluttajille asti.

Laari on Pohjois-Savon ruokaketjun materiaalipankki ja tapahtumasivusto, joka yhdistää koko ruokaketjun pellolta pöytään. Sivusto tarjoaa laajan valikoiman artikkeleita, oppaita ja vinkkejä maataloudesta, kestävästä kehityksestä ja innovaatioista. Lisäksi Laari.info-sivustolta löytyy tietoa alueen ajankohtaisista tapahtumista, kuten koulutuksista, seminaareista ja työpajoista.

Pohjois-Karjalassa toimivassa Karelia à la carte -ruokamatkailuverkostossa on mukana noin 80 ruoka-alan yritystä; ravintoloita, matkailuyrityksiä, leipomoita, elintarvikkeiden jatkojalostajia ja tuottajia. Verkoston arvot ovat Paikallisuus, Karjalaisuus, Vieraanvaraisuus ja Luonto. Näiden arvojen mukaisesti yritykset tekevät markkinointiyhteistyötä yhteisen verkostobrändin alla. Verkoston toimintaa koordinoi Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Kainuussa tuotettu -merkki on Kainuun alueen yhteinen tuotemerkki, joka kertoo puhtaasta kainuulaisesta luonnosta ja siellä kasvaneista raaka-aineista, jotka jalostetaan paikallisella osaamisella korkeatasoisiksi tuotteiksi. Merkin käyttöoikeus voidaan myöntää Kainuussa toimivan, mutta myös ulkomaisessa omistuksessa olevan, yrityksen tai tuottajan kainuulaisista raaka-aineista valmistamalle tai Kainuussa kasvatetulle elintarvikkeelle tai luonnontuotejalosteelle. Merkkiä hallinnoi ProAgria / MKN Itä-Suomi.

IGCAT-järjestö muodostaa kansainvälisen yhteistyöverkoston, joka edistää monialaista yhteistyötä ruuan, matkailun, kulttuurin ja taiteen alueilla. Kyseessä on osaamisverkosto, jossa paitsi tutkitaan ajankohtaisia ruokakulttuuriin ja siihen liittyvän matkailun ilmiöitä, myös edistetään alueiden tunnettuutta ja aluetaloutta. Verkostolta voi hakea European tai World Region of Gastronomy -statusta, joka myönnetään alueille vuodeksi kerrallaan. Kuopion alueelle European Region of Gastronomy -tunnustus myönnettiin vuosiksi 2020-2021.