Elämää luonnon rytmin mukaan – #erg2020 #gastronomy2020

31.12.2018

Mikä ihmeen erg2020? Siinäpä vasta kysymys. Harva osaa vastata tähän kysymykseen meidän henkilökunnassakaan, vaikka juhlavuosi lähestyy jo kovaa vauhtia. Sanahelinää yhteistyöverkostosta, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. ERG-status kehittää kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä. Kuopion alue on vuoden 2020 eurooppalainen gastronominen maakunta.

Niin. Helpommin sanottu kuin tehty vain vaikeammin sanottu kuin tehty? 

Meillä savolaisilla on jotain ainutlaatuista. Meillä on puhdas vesi, metsä ja ilma. Meillä on osaamista hyödyntää luonnon rytmi. Meillä on lupsakkuutta, meillä on jo aitoa yhteistyötä yli toimialarajojen, meillä on tunnelma. Meillä on rikas ruoka- ja juomakulttuuri! Meillä on upeita tuottajia, sienestäjiä ja marjastajia sekä hortoilijoita. Meillä on intohimoisia ravintola-alan ammattilaisia, Savonian ja Savon ammattiopiston luomia tulevaisuuden tähtiä sekä oman elämänsä kulinaristeja kotikeittiöissä. Meillä on yliopisto ja kaupunki, joka on alueen kehittämisen keskiössä sekä useita maailmankuuluja tapahtumia, jotka kehittyvät vuosittain. Meillä on kahvipaahtimoita, olutpanimoita, alkoholittomien juomien valmistajia ja tislaamo. Mitä Gastro 2020 muuttaa?

Minusta se muuttaa sen, että olemme aidosti yhdessä, alueena toimiva, matkailun ”must” -kohde. Se vaatii työtä meiltä jokaiselta. Yhdessä tehdessä jokainen pienikin teko yhdistyy suuremmaksi kokonaisuudeksi. Tarvitsemme tahon, joka vetää meidät yhteen ja kasvattaa tietoisuutta ensin sisällä, jotta viesti kulkee uloskin oikein. Täytyy löytää meidän savolaisten tapa, jolla viestimme ymmärrettävästi. Meillä yrityksillä on vastuu, mutta tarvitsemme organisaation ohjaamaan. European Region of Gastronomy -tittelin tulee antaa meille työkalut odottamattomille kohtaamisille ja alueen vetovoiman kasvattamiseen. Yhdessä on oikeasti enemmän.

 Yhdessä on oikeasti enemmän!

Yksinkertaisesti tehdään se mitä me parhaiten osataan ja halutaan tehdä se huomenna vielä paremmin. Meidän pitää olla ylpeitä alueestamme. Samalla meidän pitää tiedostaa, ettemme koskaan  ole valmiita, aina on parannettavaa ja opittavaa. Meidän tulee oppia muilta suomalaisilta maakunnilta ja pitää ulkomaita kirittäjinämme. Lappi on mielestäni oiva esimerkki yhteistyöstä. Etenkin tunturit, joissa on jo pitkään markkinoitu aluetta eikä yksittäisiä toimijoita. Minulle se näyttäytyy niin, että on ymmättetty, että tärkeintä on saada turistit käymään, kyllä ne siitä sitten jakautuvat sopivasti, kun oma tontti on hoidettu yhteistyöverkostossa mallikkaasti. Ihailin jälleen viime reissulla myös rovaniemeläistä palvelukulttuuria. Asiakas otetaan vastaan innostuneena ja palvelualttiina sekä sydämellisesti niin kahvilassa kuin vaatekaupassa ja ruokamarketissa. Näyttäydytään aidosti yhtenäisenä ja palvelevana alueena, josta huokuu halu tehdä!

Ehkä paras konkreettinen esimerkki lappilaisesta alueellisesta yhteistyöstä on Rovaniemen Palloseuran uutisoima seurayhteistyöverkosto, jossa heidän tavoitteenaan on auttaa lappilaisia pelaajia saavuttamaan heidän unelmiaan ja ylipäänsä lappilaisia seuroja voimaan paremmin. 

31.5.2018 sain kunnian tulla valituksi eurooppalaisen maakunnan viralliseksi lähettilääksi  ”Official Ambassador for Kuopio Region, European Region of Gastronomy awarded 2020”. Tämä titteli tarkoittaa, että tehtävänäni on olla tämän alueen sanansaattaja. Parantaa yhteistyötä alueella sekä kertoa meidän tarinaa niin paikallisesti kuin ulkomaille. Olen otettu tästä tehtävästä. Samalla tiedostan, että me kolme lähettilästä - Anssi, Aki ja minä, emme yksin pysty viestimään ja rakentamaan yhtenäistä gastronomista aluetta vaikka teemmekin kaikkemme.

Oodi Savonmaalle!

Toivon, että saamme hyödynnettyä juhlavuoden oikein ja pääsemme aloittamaan matkan, jossa me savolaiset voimme rinta rottingilla esitellä alueemme ainutlaatuisuutta yhdessä. Me näyttäydymme gastronomisena maakuntana sekä burgeripaikassa, torilla ja satamassa että Mustassa Lampaassa.

Gastronomia on minulle kokonaisvaltainen elämys. Se on herkullista, puhdasta ruokaa ja maukasta juomaa yhdistettynä ikimuistoisiin hetkiin ja sydämellistä läsnäoloa. Se on kulttuuria, käsityötä, musiikkia, ihmisiä ja kohtaamisia. Tätä kaikkea meillä on maakunnassa, Kuopion alueella, enemmän kuin ymmärrämmekään. Tiedostetaan tämä ja kerrotaan se muillekin. Oodi Savonmaalle!

Enää vuosi siihen, että tärähtää ja aloitamme matkan kohti tunnetumpaa ja laadukkaampaa gastronomiaa alueellamme! Otatko sinä vastuun siitä, että onnistumme?

Eeva Mertanen

Ravintolamestareiden toimitusjohtaja, gastronomisen alueen lähettiläs, oman elämänsä kulinaristi ja intohimoinen alueen puolesta puhuja sekä Pinot Noirin ylin ystävä.

#centerofuniverse #mualimannapa

(Kuva: Pavel Kasinski)

Seuraa