Kuopiolainen lähiruoka parrasvaloissa

06.10.2017

Pohjoismaiden johtavilla Food Festival -ruokafestivaaleilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus tutustua suomalaiseen ruokaan, kun joukko kuopiolaisia ruoka-alan ammattilaisia järjesti tapahtumassa Suomiruoan työpajan. Tanskassa kuudetta kertaa järjestetyssä tapahtumassa rekisteröitiin runsaat 30 000 kävijää. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestettiin 1.-3.9.2017 ja maksullisen tapahtuman yleisöohjelmasta vastasi kaikkiaan 250 toimijaa.

Suomiruoan työpajassa kuopiolaiskokit loihtivat viiden ruokalajin menun työpajaan osallistuneiden tanskalaisten, skotlantilaisten ja amerikkalaisten festivaali vieraiden kanssa. Menussa korostuivat pohjoisavolaiset maut ja Kuopion alueen lähiruoka.

Alkupalaksi valmistettiin savumuikkumoussea Liepuskan leipomon ruisleivällä ja sen seurana maisteltiin maailmalla palkittua Lignell & Piispasen Tillivodkaa. Pääruokana komeili poro ja jälkiruoissa painottuivat juustot ja marjat. 

Ruokamatkailun trendeissä korostuvat yhteiset oppimiskokemukset. Tästä oli kyse myös Suomiruoan työpajassa.

- Itse ruoka ei välttämättä ole se juttu työpajassa vaan yleisesti kaikki muu ruoan ympärillä, kuten vinkkien ja mielipiteiden jakaminen, kertoo työpajassa jälkiruoasta vastannut VS Ravintoloiden Aki Hiltunen.

Työpajakokeilu ja matka kokonaisuudessaan onnistuivat hyvin. Kuopioon tuotiin runsaasti ideoita alueen ruokamatkailun ja Satoa Kuopio Food Festival –tapahtuman kehittämiseksi.

–Saimme paljon vinkkejä, miten isoksi oma tapahtumamme pystyisi kasvamaan, myös työpajojen muodossa, summaa yhteen matkan antia Ravintola Kummisedän keittiömestari Kalle Jälänne.

Matkan Aarhusin kaupungissa järjestetyille festivaaleille järjesti ProAgria Pohjois-Savo. Aarhus edustaa vuonna 2017 European Region of Gastronomy –aluetta yhdessä Italian Lombardian ja Latvian Riika-Gauja -seudun kanssa. Samainen European Region of Gastronomy –tunnustus myönnettiin Kuopion alueelle vuodeksi 2020.

Seuraa